fallback

Екологични организации ще участват в оценките на проектите в Иракли

Срещите между представители на МОСВ и неправителствените организации ще се провеждат всеки месец във връзка с процеса на изграждане на Натура 2000

16:05 | 03.08.07 г.

В оценките на всички проекти, които ще се реализират в Иракли в зоната, предвидена за застрояване според действащия от 1997 година териториално-устройствен план (ТУП) на община Несебър, да участват представители на природозащитни и граждански организации. Това беше решено на днешната среща на министър Джевдет Чакъров с представители на неправителствени организации, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
Предложението беше направено от министър Чакъров в отговор на въпрос на природозащитниците как ще се опазят тези терени в Иракли, които според ТУП предвиждат застрояване и не са включени в обхвата на издадената вчера заповед за нова забрана на строителството в района.
„Категорично потвърждавам нашата решимост, че няма да допуснем безразборно и хаотично застрояване и унищожаване на природа, няма да допуснем строителство извън ТУП на община Несебър, което ще се извършва само след прецизни оценки за въздействие върху местата от Натура 2000“, каза министър Чакъров.
„Получихме уверение, че в предвидения по ТУП курортен комплекс „Иракли” към момента има 17 инвестиционни намерения, които са съгласувани от РИОСВ-Бургас в периода от 2004 година досега, но нито едно от тях не е със завършени докрай процедури, за да стартира строителство“, каза Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани”. Ще участваме в процедурите и считаме, че по този начин ще се гарантира тяхната обективност от гледна точка на опазването на местообитанията, допълни той.
На срещата беше решено още, че срещите между представители на МОСВ и неправителствените организации ще станат редовни месечни във връзка с процеса на изграждане на Натура 2000 у нас. Първата такава среща ще е между 10 и 15 септември.
От МОСВ обещават да извършат и цялостни проверки на подадени днес от неправителствените организации сигнали за нарушения в районите на Силистар и на реките Велека и Вая и ако се установят нарушения, те да бъдат санкционирани.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:31 | 04.09.22 г.
fallback