fallback

Община Пловдив одобри инвеститора в офис и търговска сграда за 58 млн. лв.

Един от отхвърлените кандидати в конкурса за общинския терен от 18 дка - Коммерсия България – ще обжалва решението

16:38 | 02.08.07 г.

Противно на очакванията общинските съветници на Пловдив благословиха днес продажбата на терен от 18 260 кв. метра в ЖР „Тракия“ на „Ара“ АД. Прогнозите бяха, че сделката може да падне при гласуването на съветниците. А причината бе, че в конкурса участва „Коммерсия България“ ЕООД, София. Тя предложи за терена 7, 05 млн. лв., докато победителят в конкурса -„Ара,“ едва 2,3 млн. лева. Решението на продавача първоначално е било цената да бъде водещ критерий при избора на купувач. На практика обаче обещаните инвестиции и бонуси са натежали при вземането на окончателното решение.

Представители на „Комерсия България“ заявиха, че ще обжалват това решение.

Според концепцията, съпровождаща офертата на „Ара“, се предвижда да бъде изграден комплекс с обществено обслужващи функции, чиято застроена площ ще бъде 11 128 кв. м. Разгънатата застроена площ е 61 400 кв. м. От нея над 15 000 квадрата ще бъдат подземно застрояване.

Освен това „Ара“ предлага община Пловдив да стане собственик на 6 на сто от разгънатата застроена площ на комплекса, като тази собственост не може да бъде по-малка от 3 500 квадрата. Стойността на общинския дял е 6,3 млн. лева. Планираната височина на сградата е 20 етажа. Обектът трябва да бъде построен за 36 м от издаването на строителното разрешение. Инвестицията е за почти 58 млн. лева.

Общинарите одобриха без брожения още една сделка - за продажбата на незастроено дворно място с площ от 10 143 кв. метра на бул. „Санкт Петербург“ 131 в Пловдив. От шестимата кандидати комисията е определила за купувач фирма „Кепитал инвест Пловдив“ ООД, която ще трябва да плати за парцела 2,08 млн. лева без ДДС. Обещаните от инвеститора вложения са за 104 млн. лв. без ДДС. Средствата ще бъдат вложени в изграждането на полифункционален търговско- развлекателен комплекс с атракциони. Предвижда се застроената площ да бъде 76 980 кв.м. От тях 9 000 квадрата ще бъдат подземен паркинг. Инвеститорите възнамеряват да изградят водни каскади, фонтан, алеи, ефектно осветление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 07.09.22 г.
fallback