fallback

Решават проблема с водоснабдяването по Южното Черноморие до 3 години

Дотогава трябва да бъде завършено строителството на язовир "Индже войвода" в Бургаска област

15:25 | 19.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Най-късно до три години трябва да бъде завършено строителството на язовир "Индже войвода" в Бургаска област, който ще реши проблемите с водоснабдяването на Южното Черноморие. Това заяви заместник-министърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Димчо Михалевски във Велики Преслав, цитиран от БТА.

Министерството е направило баланс за необходимите водни количества по Черноморието през следващите 50 години, каза Михалевски. Предвижда се строителството на изградения частично язовир "Индже войвода" да започне още следващата година, а в момента МРРБ води преговори със собствениците му, защото водоемът е попаднал в капитала на приватизирано дружество.

Общо 10 нови язовира трябва да бъдат пуснати през следващите четири години, каза Михалевски. Изграждането им е предвидено в програма на МРРБ за решаване на водния проблем в страната.

Програмата вече е включена в бюджета за 2008 г. и в тригодишната фискална рамка за 2008-2010 г., уточни Михалевски.

Той допълни, че през следващата година със заем от Световната банка ще бъдат завършени три язовира и ще се рехабилитира четвърти. Това са "Пловдивци" в Родопите - за Мадан и Рудозем, "Нейковци" - за Трявна, "Луда Яна" - за Панагюрище, и "Студена" - за Перник. Освен тях се подготвят завършването на строителството на язовир "Кюстендил" и проект за "Черни Осъм", който ще реши проблемите на Ловешка и на Плевенска област.

Сега почти във всички области в Дунавската равнина има проблеми с водата, затова въпросът трябва да се решава в дългосрочен план, каза Михалевски. Той посочи, че през следващите седем години в страната трябва да се изградят и

повече от 430 пречиствателни станции за отпадни води, защото България е поела ангажимент до 2014 г. да направи пречиствателни станции във всички селища с повече от 2000 жители.

МРРБ завършва законопроект за водоснабдяването и канализацията, който ще бъде представен за дебат през есента и ще даде възможност за привличане на частни инвестиции в сектора, каза Димчо Михалевски.

Днес той откри рехабилитирана инфраструктура в индустриалния квартал във Велики Преслав. Проектът за 345 000 евро по програма ФАР включва нова пътна настилка и тротоари, подмяна на водопроводи и ново улично осветление в района.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:24 | 20.08.22 г.
fallback