fallback

Инвеститори от Бахрейн ще строят петролен център в Пекин за 5 млрд. долара

Петролният център ще привлича чуждестранни и китайски петролни компании чрез бизнес парк, китайско-арабско бизнес училище, лаборатории и жилища за мениджъри

17:52 | 17.07.07 г.

Базираната в Бахрейн инвестиционна банка Gulf Finance House обяви плановете си да инвестира 5 млрд. долара в изграждането на бизнес център за петролната индустрия в предградията на Пекин, съобщи AP.
Проектът, който първо трябва да бъде одобрен от китайското правителство, би могъл да се превърне в най-голямата инвестиция от Близкия изток в Китай, твърди Есам Джанахи, главен изпълнителен директор на Gulf Finance House, която ще разработва проекта съвместно с Gulf Energy.
Връзката между Близкия изток и Китай става все по-стабилна, защото Пекин поощрява вноса на петрола, за да задоволи нуждите на бурно развиващата се местна икономика. Инвеститори от Персийския залив търсят в Китай и в други азиатски държави нови инвестиционни възможности, в които да инвестират приходите от високите цени на петрола.
Петролният център, наречен „Международен енергиен град“ (International Energy City), ще се намира в източните покрайнини на китайската столица и ще цели да привлече чуждестранни и китайски петролни компании чрез бизнес парк, китайско-арабско бизнес училище, лаборатории и жилища за мениджъри, по думите на Джанахи. Според него проектът може да бъде готов в рамките на 5 години.
Джанахи и представител на градските власти са подписали днес писмо за намерение да започнат да реализират проекта.
Gulf Finance House и група партньори строят подобни „енергийни“ центрове в Катар и близо до Мумбай в Индия.
Проектът в Пекин засега няма споразумения с потенциални наематели, но банката е в преговори с компании от другите си проекти, уточнява Джанахи. По думите му вероятно финансирането ще бъде осигурено от няколкостотин инвеститора от Персийския залив, които по-рано са подкрепили и другите проекти на банката.
Китай е вторият по големина потребител на петрол в света, като търсенето се повишава с около 7% годишно. За първото полугодие на 2007 вносът е нараснал с 11,2%, сочат правителствени данни.
Китайските компании увеличават усилията си да намерят нови местни резерви, но пазарът за нови петролни съоръжения в Китай засега не е ясен, коментира AP.
В индустрията в страната доминират три големи държавни компании, които формират около 75% от производството. Чуждестранните инвеститори могат да притежават дялове до 51% в съвместни дружества с китайски партньори.
Ключови играчи на пазара като Chevron и ConocoPhilips имат само малки офиси в центъра на Пекин.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 21.08.22 г.
fallback