fallback

Компания на Лев Левиев ще „наводни“ Прага с нови апартаменти

Най-големият проект - Tulipa City, ще включва 2 хил. апартамента на площ от 150 хил. кв. м в Прага на обща стойност 230 млн. евро

16:34 | 16.07.07 г.

Строителният предприемач AFI Europe Чехия планира да инвестира милиарди крони през следващите пет години в изграждането на близо 3 хил. нови апартамента в Прага. За да финансира подобно начинание, компанията обмисля първично публично предлагане (IPO) на фондовата борса в Прага, споделя изпълнителният й директор Давид Халфи пред чешкото бизнес издание CBW.
Амбициозният план отразява агресивното разширяване на компанията майка на дружеството - AFI Europe, която от своя страна е дъщерна на израелската група за недвижими имоти Africa Israeli Investment, а тя има клонове и проекти в Сърбия, Румъния, България, Латвия, Полша и Германия. Компанията проверява възможностите за навлизане и в Словакия.
Освен че ще строи жилища, AFI Europe Чехия изгражда също и търговски, офис и логистични обекти и търси нови придобивания, уточнява Халфи. За да финансира бизнес растежа си AFI Europe обмисля IPO на борсата в Лондон до края на тази година или в началото на следващата, добавя Халфи. Датата за чешкото IPO обаче не е ясна засега.
Най-големият проект в Чехия - Tulipa City, ще включва 2 хил. апартамента на площ от 150 хил. кв. м в Прага. Компанията ще инвестира в това начинание 230 млн. евро (6,6 млрд. чешки крони) през следващите пет години. Строителството ще бъде реализирано на етапи, като първият вероятно ще започне през лятото на следващата година. Проектът ще включва още и 16-етажна сграда, училище, полицейско управление, търговски площи и парк.
Освен този проект AFI Europe Чехия има още четири, които са в процес на изграждане и са на обща стойност около 100 млн. евро, а през следващите две години ще започне още три проекта на обща стойност 86 млн. евро.
Компанията е на пазара в Чехия от 1997 г. и има изградени няколко проекта в Прага, сред които търговският мол Palac Flora (50% от който продаде на Quinlan Private през 2005 г.) и жилищният комплекс Korunni Dvur.
Израелският бизнесмен Лев Левиев притежава около 80 на сто от Africa Israeli Investment. Към момента пазарната капитализация на компанията е приблизително 7 млрд. евро, като плановете на милиардера са тя да нарасне до 10 млрд. евро до 2010 г., уточнява през изданието Халфи.
У нас компанията на Левиев инвестира в жилищен комплекс от затворен тип между Лозенец и Драгалевци. През април стана ясно, че AFI Europe е подписала споразумение за придобиването на неназован офис комплекс във Варна за 52,5 млн. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 05.09.22 г.
fallback