fallback

Хедж фондовете вдигат наемите на офиси в Манхатън

За първото тримесечие офертите за наем в центъра на Манхатън са се повишили средно с 27% до 677 долара за квадратен метър

13:49 | 10.07.07 г.

Въпреки че хедж фондовете не са много в сравнение с всички компании под наем в Манхатън, влиянието им върху нивата на наемите на офиси се оказва невероятно голямо, пише Ройтерс, позовавайки се на мнението на брокери на недвижими имоти.

„Хедж фондовете са двигателите на нивата на наемите. Въпреки че не са многобройни, те имат голяма покупателна сила. Много от фондовете не само имат възможност да плащат много пари за офисите си, но и трябва да го направят, за да впечатлят и задържат както клиентите, така и персонала си. Така като магнит дърпат наемите нагоре“, твърди Алекс Чудноф, изпълнителен директор на Cushman & Wakefield.

„Вдигайки наемите в топ сегмента, те вдигнаха горната летва и на всички наеми. Офис площи клас B вече струват колкото клас А, а клас C вече струват колкото B“, обяснява Бен Фридланд, старши вицепрезидент на CB Richard Ellis Group.

Въпреки че град Грийнуич в щата Кънектикът се слави като основният център на хедж фондовете, някои компании като Tudor Group имат офиси както там, така и в Манхатън. Проучване на HedgeFund.net е установило, че в Манхатън има около 1 250 хедж фонда.

За първото тримесечие на 2007 г. офертите за наем на първокачествени офиси в центъра на Манхатън са се повишили средно с 27% до 677 долара за кв. м спрямо същия период година по-рано. Вече има обаче и доста оферти за наем над 1 000 долара на кв. м - шокиращи нива допреди година.

Шелдън Солов пък, собственик на една от най-престижните сгради в Манхатън, вече иска по 2 152 долара на квадрат за най-горния етаж. Мястото наистина е специално, твърдят брокери, описвайки гледката от 26-ия етаж към Сентръл Парк.

Чудноф определя сградата на Солов и още пет други в близост до парка като „хотелите“ на хедж фондовете. Във всяка от тях наематели са поне по 6 фонда. Тези фондове управляват най-малко по 2 млрд. долара, добавя той.

През последните пет-шест години нарасна не само броят на хедж фондовете, но и техният размер и нуждата им от офис пространство, като някои търсят офиси над 9 хил. кв. м.

Типичният хедж фонд се нуждае от между 1 000 и 2 000 кв. м офис площ. Често фондовете държат да имат гледка, обикновено към Сентръл Парк. Някои от тях дават дори между 2 500 и 4 800 долара за кв. м заради мраморни подове, фитнес зали, кухни и частни бани. Хедж фондовете търсят таланти, затова се опитват всячески да ги привлекат и задържат, като предлагат добра работна среда – често в офисите има и произведения на изкуството от частни колекции, казва Фридланд.

Все пак по-важни остават не толкова изтънчените нужди – широки зали за търгуване, аварийно токово захранване, мощни системи за отопление, вентилация и климатизация, за да се чувстват трейдърите удобно и компютрите да работят безотказно, обобщават брокери.

Годишният наем на един типичен хедж фонд с активи на стойност 3 млрд. долара е равен на около 5% от приходите му, което е сравнимо със средствата, които други компании плащат за наеми, поясняват брокери

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 21.08.22 г.
fallback