fallback

Общо 14 жилищни сгради са одобрени за демонстрационно обновяване

Те се намират в общините Благоевград, Бургас, Габрово, Добрич, Сандански и София

16:58 | 09.07.07 г.

Общо 14 са одобрените сгради за участие в проект “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Те се намират в общините Благоевград, Бургас, Габрово, Добрич, Сандански и София.
Разходите за техническо и енергийно обследване, за проектна документация, съгласуване и издаване на строителни разрешения ще бъдат осигурени за сметка на проекта.
На собствениците ще бъде осигурена субсидия, покриваща изцяло стойността на строително-монтажните работи за обновяване на общите части, свързани с безопасността на сградата. До 20% ще бъде субсидията за строително-ремонтните дейности за обновяване на отделните жилища.
Като допълнителен стимул, едновременно с обновяването на жилищния блок, проектът ще осигури благоустрояване на междублоковите пространства съвместно с общините.
Очаква се конкурсите за техническо и енергийно обследване на сградите да бъдат обявени през следващия месец, а през септември да стартират строителните дейности.
Проектът е съвместна инициатива на МРРБ и Програмата на ООН за развитие. Изпълнението му цели да подпомогне старта на Националната програма за обновяване на жилищни сгради в България.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 08.09.22 г.
fallback