fallback

Шефът на Jupiter предупреди да се внимава при инвестиции в британски имоти

Доходността от наеми, съотнесена към капиталовата стойност, вече не е атрактивна предвид цената на заемите, смята Картър

11:24 | 09.07.07 г.

Моментът не е подходящ за инвестиции в бизнес имоти във Великобритания, а възвръщаемостта на някои хедж фондове ще се окаже разочароваща, заявява главният изпълнителен директор на британския фонд за управление Jupiter Asset Management Едуард Бонъм Картър пред Ройтерс.

Според него доходността от британски имоти – доходите от наеми, съотнесени към капиталовата стойност, вече не е атрактивна предвид цената на заемите.

„Основните лихвени проценти са над доходността от наеми, а когато това се случи, възвръщаемостта става неатрактивна“, смята Картър.

Този коментар идва, след като Английската централна банка увеличи  основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта до 5,75 на сто – петото повишение от август миналата година.

Според съставителя на индекси Investment Property Databank бизнес имотите на Острова са донесли 18-19 процента възвръщаемост за последните две години. Въпреки това миналата седмица от Morley Fund Management, един от най-големите европейски фондове за управление на имоти, заявиха, че инвеститорите вече се получили най-доброто като капиталова възвръщаемост от този пазар.

Според Картър портфолиото на някои хедж фондове ще донесе разочарования за инвеститорите, които очакват висока доходност.

„Това, че хедж фондовете се фокусират върху краткосрочни числа и краткосрочна волатилност, може да попречи на възможността им да създават стойност в средно дълъг срок. Според мен повечето хедж фондове ще донесат едноцифрена доходност след таксите. Ако използват ливъридж и относително неликвидни стратегии, възвръщаемостта може да се окаже недостатъчна за някои инвеститори“, коментира той.

Jupiter, който управлява активи на стойност 40 млрд. долара общо, има 1 млрд. долара в активи на хедж фондове. Картър вярва, че и двете цифри ще се удвоят през следващите пет години.

Според него все повече фондове за управление, особено в континентална Европа, ще последват примера на Jupiter и ще организират изкупуване на акции на компанията от страна на мениджмънта (т. нар. management buyouts - MBO) чрез частен капитал. Подобен ход позволява на компаниите да предложат на мениджърите и други служители дялове в капитала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:25 | 21.08.22 г.
fallback