fallback

Румънски брокери: Край с пазара на имоти в България

Според тях у нас доходността е ниска, а много апартаменти в зимните курорти остават празни

10:33 | 06.07.07 г.

„Край с пазара на имоти в България. Страната се оказа злополучен избор за инвеститорите от Великобритания и Ирландия. Цените не нараснаха и доходността е ниска. Има много празни апартаменти в зимните курорти, където активният сезон е твърде кратък. Според нас брокерите прекалиха с рекламата и продажбите на имоти в България“, твърди Дейвид Косгрейв, управител на Romania Off-Plan, агенция за недвижими имоти в Букурещ, цитиран от румънското бизнес издание Diplomat.

За разлика от България, Румъния остава атрактивна, защото търсенето надвишава предлагането, смята Косгрейв. Цените са ниски и предстоят още пет години капиталов ръст на стойността на имотите, прогнозира той.

Британците посещават черноморските курорти Олимп и Костинещи, но дестинациите, които стават все по-привлекателни за тях за покупка на имот с цел инвестиция, са Южна и Западна Трансилвания и Букурещ, се казва в статията.

„Горите в Трансилвания са още много диви, пълни са с мечки и вълци“, обяснява Майкъл Бекерман, директор на Romtrade Consult, специализирана в консултации при избор на имот в чужбина.

В сърцето на трансилванските гори е окръг Харгита – тук британци, германци и австрийци купуват ваканционни имоти, привлечени от усещането за бягство от ежедневието. За разлика от България, където във ваканционните комплекси има барове, в които се сервират Carling и закуски, доставени от Хийтроу, капаните на модерния живот ги няма в тези гори, се казва в статията.

В района има къщи, които са практически недостъпни с кола. Няма и супермаркети. Местните продават евтино екологично чиста храна. Освен това цените са ниски, като селска къща в Харгита струва между 30 и 50 хил. евро, обобщава изданието предимствата на района.

Същевременно Букурещ е много слабо застроен в сравнение с други европейски градове, обяснява Косгрейв. Много британски спекуланти купуват земя или апартаменти на зелено в Румъния и след това ги препродават преди да приключи строителството, понякога на други спекуланти.

Косгрейв обаче не препоръчва на инвеститорите да продават имотите си в Букурещ, а да ги отдават под наем, защото в столицата има голям недостиг на апартаменти под наем.

В Букурещ британците търсят апартаменти ново строителство, предимно с една спалня, както и къщи в центъра или в северния район Банеаса, обяснява Дамиен Тиери, управляващ директор на Romanian Properties Ltd. Инвеститорите очакват годишен капиталов ръст от 20% и поне 7 на сто брутна доходност от наеми, добавя той.

Според Тиери най-добра инвестиционна възможност в страната предоставя окръг Брашов. Той привлича купувачи на ваканционни вили, които често водят активен живот, карат ски и обичат да ходят по планините. С имоти тук се сдобиват британци, италианци, немци и австрийци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:35 | 02.09.22 г.
fallback