fallback

С 27% е поскъпнал квадратният метър жилищна площ в Букурещ към юни

Достигнатата средна цена към края на месеца е 1 564 евро/кв. м

16:29 | 05.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

С 27% се е повишила цената на квадратен метър жилищна площ в столицата на Румъния през първото полугодие, показват резултатите от проучване на Ziarul Financiar, базирано на обяви в най-големия сайт за недвижими имоти в страната anuntul.ro. Достигнатата средна цена към края на юни е 1 564 евро/кв.м.
Проучването разглежда тристайните апартаменти, построени между 1980 и 1990 г. Този тип жилища са най-търсени на пазара, като тези, намиращи се сравнително близо до центъра на Букурещ, са поскъпнали от 80-90 хил. евро до 110-120 хил. евро.
Покачване се наблюдава още от началото на годината, когато влезе в сила новият данъчен кодекс и средната цена нарасна с около 4% спрямо декември.
Според новия данъчен кодекс при продажба данъкът, който преди е бил плащан от купувача, сега се поема от продавача, обяснява Габриел Драгомир, главен брокер в агенция Indoors Real Estate Group. Данъкът се събира, ако апартаментът се продава по-малко от три години, след като е бил придобит.
Сред другите причини, поради които имотите в Букурещ поскъпват, изданието посочва присъединяването на Румъния към Европейския съюз, поскъпването на румънската валута спрямо еврото и облекчаване на регулациите по отношение на отпускането на заеми.
Според Габриел Драгомир до края на годината цените ще се повишат с още около 10-15%. Значителното покачване обаче се очаква да стартира от месец септември, когато повечето хора се връщат от отпуск.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 30.08.22 г.
fallback