fallback

В Германия построиха сграда с нулеви разходи за отопление

Вместо радиатори или печки в сградата има сложна система, която осигурява оптимална температура, почти без да бъде отделян CO2

11:37 | 04.07.07 г.

Жилищното подразделение на германската BASF – Luwoge, и нейният филиал Luwoge consult, консултантска компания в сферата на енергийноефективното строителство, са проектирали и построили сграда с нулеви разходи за отопление в Пфингствайде, квартал на немския град Лудвигсхафен, съобщиха от компанията.

Апартаментите в сградата нямат радиатори или печки за отопление. Вместо тях, сложна конструктивна система осигурява оптимална температура, без това почти да води до отделяне на въглероден диоксид (CO2).

Към момента близо една трета от първичното производство на енергия в Германия отива за отопление на частни домакинства. Средностатистическият по-стар жилищен блок употребява над 20 литра гориво за отопление на квадратен метър годишно.

През 2001 г. Luwoge модернизира стара сграда, построена през 50-те години на ХХ век, като я превърна в сграда с ниско потребление на енергия. Постройката стана първата по рода си от този период преобразувана в „3-литрова къща”, т.е. годишното потребление на нафта в къщата остава под 3 литра за квадратен метър.

За елиминиране на разходите за отопление се използва многоетапна конструктивна система, която съчетава външни панели за термична изолация, тройно остъклени прозорци с пълнеж от инертен газ между стъклата, слънчеви панели на покрива, контролирана входяща и изходяща вентилационна система и други.

Самата отоплителна система е интегрирана в прозорците, като вътрешното стъкло е снабдено с изключително тънко и невидимо метално покритие, което провежда електричество. Когато се прилага ток с ниско напрежение, металното покритие се загрява и прозорците излъчват топлина. За да се избегне загубата на топлина навън, външното стъкло е облицовано с покритие, което отразява топлината. Прозоречното отопление не е проектирано за постоянна употреба, а се използва само когато външните температури паднат чувствително.

В Германия има близо 36 млн. жилища, 24 млн. от които са построени преди 1979 г., т.е. преди да се заговори масово за енергийно-ефективно строителство.

Огромни количества емисии от въглероден диоксид могат да бъдат спестени само чрез обикновена изолация, казват от BASF. Ако стара сграда, която използва 25 литра отоплително гориво на квадратен метър за година се модернизира до 7-литров стандарт, живеещите в апартамент с площ 80 кв. м не само спестяват 1 440 литра отоплително гориво на година, но и намаляват емисиите от CO2 с 4,6 тона на година. Частните домакинства са отговорни за близо 14% от общото количество емисии на парниковия газ в Германия, или 120 млн. тона годишно.

В момента в Германия наредба за спестяване на енергия поставя изисквания за максимален годишен лимит на потребление на гориво за отопление от 7 литра на кв. м за новите сгради и 11 литра на кв. м за по-старите постройки.

„Близо 600 хил. жилищни сгради в Германия предстои да бъдат модернизирани всяка година. Ако всяка от тях бъде модернизирана по 7-литровия стандарт, ще спестим още 3 милиона тона CO2 годишно и близо 1 милиард литра нафта за отопление“, коментира Карл Аренц от Luwoge.

В България голяма част от жилищния фонд е построена през 70-те години на миналия век, като панелните блокове формират основната наличност в големите градове и над 20% от общата за страната.

Над 1,7 млн. българи живеят в панелни апартаменти, като част от тях се нуждаят от реновиране с различна степен на спешност. Мерките за енергийна ефективност се изразяват в частично саниране на отделни апартаменти или групи апартаменти. Няма закон или наредба, който да регламентира максимален годишен лимит на потребление на гориво за битово отопление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
fallback