fallback

Община Царево поиска прекратяване на съдебния спор за Странджа

Общината предложи МОСВ да открие нова процедура по определяне на границите на парк Странджа

17:49 | 03.07.07 г.

Община Царево и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да влязат незабавно в преговори по сключване на споразумение пред съда с цел спиране и евентуално прекратяване на съдебния спор. Това предлага кметът на община Царево Петко Арнаудов в официално писмо до екоминистерството.
В края на миналата седмица община Царево изрази задоволство от решението на Върховния административен съд, с което заповедта за създаване на Природен парк Странджа беше обявена за нищожна. На практика това създава възможност за застрояване на защитената територия, предупредиха природозащитници.
Основанието, на което ВАС обяви заповедта за нищожна, е че в нея не са индивидуализирани земеделските земи, попадащи в обхвата на парка и не са посочени границите на защитената територия.
Общината предлага също МОСВ да открие нова процедура по определяне на границите на парк Странджа, като се назначи комисия и да се проведе обществено обсъждане на новия проект за заповед за обявяване на природния парк с участието на представители на собственици на земя, общинския съвет и други заинтересовани представители на местната общност.
Общината настоява новите граници на парка да не включват земеделските земи, непосредствено граничещи с урбанизираните територии на населените места. Според данни на общината на територията на парка има около 40 хил. декара земеделски земи, които са около 5-6 процента от територията му.
До издаването на новата заповед от Царево предлагат екоминистерството да издаде заповед, с която да се наложи строителна забрана в потенциалния район на парка. По-рано от кметството декларираха, че докато не бъде издадена заповед с нови граници на парка и приет новият Общ устройствен план на общината, няма да бъдат разрешавани процедури за промяна предназначението на земеделската земя и да бъдат издавани разрешения за строеж за имоти и земи в потенциалните граници на парка, освен в случаите на изрично съгласие на МОСВ.
Делото за Странджа и последвалото решение на ВАС предизвикаха широк обществен отзвук. 38 души бяха арестувани снощи заради това, че са блокирали движението на Орлов мост в знак на протест срещу решението на ВАС, събщиха природозащитници.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:08 | 21.08.22 г.
fallback