fallback

Проект за спа център в с. Мараш се проваля заради липса на канализация

РИОСВ-Шумен одобри осъществяването на инвестиционния проект, но постави 40 условия към инвеститора

16:59 | 03.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Проектът за изграждане на балнеорехабилитационен СПА-център в шуменското село Мараш ще бъде спрян заради поставени допълнителни условия от Регионалната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ) в Шумен, заяви инвеститорът на обекта Петър Петров, собственик на най-големия свинекомплекс в България "Брадърс комерс", цитиран от БТА.  

Проектът на шуменския бизнесмен предвижда изграждането на балнеосанаториум в с. Мараш за 700 пациенти със СПА-център, открити басейни, ресторанти и спортни площадки. В санаториума ще се използва минералната вода в с. Мараш, която е с доказани лечебни качества при 15 заболявания, основно на опорно-двигателния апарат.

След представен доклад за оценката на въздействието върху околната среда РИОСВ-Шумен одобри осъществяването на инвестиционния проект, но постави 40 условия към инвеститора, съобщиха от инспекцията.

Сред най-важните условия са обектът да се пусне в експлоатация след изграждане на селищна пречиствателна станция за отпадни води, довеждащ колектор и канализация на село Мараш.

Това са неизпълними условия, които нямат нищо общо с моите инвестиции, но при това положение спирам проекта, каза Петър Петров.

Кметът на Шумен Веселин Златев също заяви, че подобни условия правят невъзможни инвестициите в Мараш и ще спрат всички намерения за развиване на балнеотуризма в селото.

На последната си сесия Общинският съвет в Шумен също взе решение за изграждане на балнеокомплекс на общинска територия от 13 дка в с. Мараш. Общината може да направи локална пречиствателна станция за санаториумите, но няма финансови средства, за да изгради селищна станция и канализация на цялото село, каза Златев.

Той коментира, че този проблем не трябва да се поставя като ангажимент на Община Шумен или на потенциалните инвеститори, а трябва да се реши съвместно с държавните институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 08.09.22 г.
fallback