fallback

Зона за обществен достъп до всички видове транспорт ще се строи в Бургас*

Три идейни проекта за реализиране на комплекса бяха представени днес в Община Бургас

12:23 | 29.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Предвижда се в Бургас да бъде построена Зона за обществен достъп до всички видове транспорт, т.е. да се създаде цялостен крайбрежен комплекс, който да включва достъпа на гражданите до автомобилен, жп и морски транспорт.

Три идейни проекта за реализиране на комплекса бяха представени днес в Община Бургас в присъствието на министъра на транспорта Петър Мутафчиев, кмета на града Йоан Костадинов, председателя на парламентарната комисия по транспорта Йордан Мирчев, депутати и граждани.

И трите проекта предвиждат приобщаване на територията на Пристанище Изток към градската среда, строителството на множество автомобилни и пешеходни зони, наземни и подземни паркинги, както и административни сгради, търговски комплекс и развлекателен център.

Единият от проектите предвижда създаване на яхтклуб и яхтено пристанище, както и обособяване на няколко различни зони. Входната зона ще бъде откъм жп гарата, в нея ще има паркинг и достъп до културно-атракционен център. Ще има и Зона Автогара, Централна зона, Зона Яхтклуб, Пристанищна зона и Зона ВИП-хотел. До всички тях ще има автомобилен достъп. Проектът предвижда запазване на сградата на бургаската митница. Централната зона най-общо ще включва висока административна сграда, търговски и развлекателен център, атракционни заведения и заведения за обществено хранен, зелени площи и подход към яхтеното пристанище.

Вторият от проектите също предвижда обществено-административен център, който ще включва и спортни зали. В търговската част ще има административна сграда и хотел, обаче се предлага митницата да се премести в друга част на града. Предлага се също да се построи нов мост, както и морска гара с локално значение.

В третия проект е обърнато особено внимание на достъпа на пешеходците до всички зони. Предвижда се ново място за автогарата, а на мястото на сегашните силози да има търговско-административна сграда. Този проект предлага и строителството на аквариум и развлекателен център. „Важното е, че ще се създаде пътен център с всички условия за пътниците, какъвто досега няма и в София“, каза непосредствено след обсъждането пред журналисти Мутафчиев.

Той посочи, че и трите проекта предвиждат центърът на Бургас да се измести към морето. След първоначалното обсъждане ще се направят съответните корекции в проекта и той ще се предложи отново на широко обществено обсъждане, след което предстои да се избере начинът на финансирането му.
Начините могат да бъдат два, посочи транспортният министър. Единият е чрез структурните фондове на ЕС, но за това трябва да се направи проучване съвместно с МРРБ. Другият начин е чрез публично-частно партньорство.
Във връзка с журналистически въпрос Мутафчиев добави, че специално за държавните предприятия в някои случаи е по-добре да се избере за развитие публично-частно партньорство, а не приватизация, тъй като по този начин финансовите средства отиват пряко в предприятието.
Той добави, че предстои концесионирането на пристанище Лом и летище Русе. *Актуализирано към 13 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 05.09.22 г.
fallback