fallback

БАИ ще продължи да подкрепя знакови проекти от сектора на имотите

След очакваните законодателни промени приоритетни области за подкрепа ще са индустриални инвестиции, такива от областта на енергетиката, логистиката, туризма, голф игрища, спа-центрове и др.

19:03 | 26.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Българската агенция за инвестиции (БАИ) ще продължи да оказва подкрепа на проекти от сектора на имоти за големи и значими проекти. Това каза в отговор на въпрос на Investor.bg изпълнителният директор на БАИ Стоян Сталев по време на церемонията по връчването на сертификат за инвеститор първи клас на фонда Orchid Developments Group за проекта Grand Mall във Варна.
Помощта предвижда както отличаване на бизнеса със сертификат за съответен клас инвеститор, така и други форми на помощ.
Преди два месеца Българската агенция за инвестиции (БАИ) обяви, че занапред имотите няма да бъдат сред приоритетните сектори за подкрепа от страна на агенцията. Междувременно бяха връчени още няколко сертификата за инвеститори първи клас на компании от сектора.
Сталев припомни, че в момента се подготвят законодателни промени, които се очаква да бъдат приети през есента и които действително предполагат ограничение на подкрепата за компаниите за имоти. Според тях приоритетни проекти за помощ ще бъдат индустриални инвестиции, такива от областта на енергетиката, логистиката, туризма, голф игрища, спа-центрове и др.
Наред с това обаче ще се оказва подкрепа за “знакови проекти от сектора на имотите”, каза Сталев.
“Трябва да продължим помощта за бизнес паркове и други големи и значими проекти за бизнес имоти”, каза той. “Доверието към България на младите хора – тези, които са тук и тези, които са в чужбина и за които трябва да създадем предпоставки да се върнат – се засилва именно чрез инвеститорите и бизнес средата, която те създават."
От БАИ коментираха, че дори и да не се връчва сертификат на много проекти, се оказва административна или друг вид помощ.
“Това са все проекти, които не са на пазара на жилищните имоти, на който на много места в страната има спекулативно презадоволяване”, коментира Сталев. “Проекти като моловете и бизнес парковете имат трайно значение за икономиката.”
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
fallback