fallback

Консолидацията в сектора на имотите в Европа не е спешна. Засега

Днес няма срив на пазара на имоти, но има спад в стойността на акциите на компании за имоти, а това може да доведе до някои промени

09:46 | 27.06.07 г.

Компаниите от сектора на недвижимите имоти в Европа засега не са под натиск да се обединяват благодарение на силните пазари, но това може да се промени с евентуална смяна на условията, смята Леон Бреслър, партньор в бутиковата инвестиционна банка Perella Weinberg Partners, цитиран от Ройтерс.

„Всяка голяма европейска компания в сектора се справя добре, няма причини да търси сделки за сливане. Но нещата може да се променят. Днес няма срив на пазара на имоти, но има спад в стойността на акциите на компании за имоти, а това може да доведе до някои промени“, е споделил Бреслър по време на форум за недвижими имоти в Лондон.

Глобалният индекс, измерващ акциите на компании за имоти, е паднал с 12% от края на февруари. Измерени чрез индекса FTSE NAREIT/EPRA, европейските акции на компании за имоти са поевтинели с 15 на сто.

„Ако нещата се влошат, по един или друг начин, това може да доведе до консолидация в сектора“, прогнозира Бреслър, който е бивш шеф на най-голямата компания за имоти във Франция - Unibail Holding, и беше двигателят зад подготовките за сливането й с Rodamco Europe тази година. 

По думите му нарастването на пазарите на бизнес площи в Западна Европа е близо до върха си или вече го е подминало.

Въпреки скорошното увеличаване на лихвите (ключов фактор за доходността на компаниите от сектора) нивата им са умерени, смята Бреслър. Някои имоти обаче са надценени, добавя той, като прогнозира преоценка на рисковите премии.

Според него сделката Unibail-Rodamco, която създаде най-голямата европейска компания за имоти, е била стратегическо решение за двете компании и техните акционери. Тя ще доведе до големи икономии и увеличение на печалбата през следващите пет години, прогнозира той.

Сделката може да задейства и сливания между европейски компании от сектора, добавя Бреслър. „Това ще промени общата картина и правилата. Много компании ще пожелаят да се присъединят към големите“, коментира той.

През октомври Perella Weinberg Partners ангажира Бреслър да управлява фонд за инвестиции в имоти съвместно с базираната в Ню Йорк Fisher Brothers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 22.08.22 г.
fallback