fallback

Районите с условия за спа туризъм трайно влизат във фокуса на инвеститорите

От средата на миналата година се очертават няколко основни инвестиционни дестинации в този сегмент

18:17 | 20.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Допреди няколко години основната част от инвеститорския интерес към утвърдени за спа туризъм места, доколкото го имаше, беше насочен основно към Хисар и Велинград. Напоследък обаче се забелязва значителен интерес към курорти, предлагащи условия за такъв тип туризъм, като прогнозата на експерти от недвижимия сектор е този интерес тепърва да се увеличава на фона на бурното строителство по Черноморието. От средата на миналата година се очертават няколко основни инвестиционни дестинации в този сегмент, обясниха от агенция Адрес, като повечето са планински курорти, предлагащи добри условия за балнеология.
Банско
Общото развитие на региона, както и минералните извори привличат много купувачи в момента. Те търсят готови и напълно обзаведени апартаменти в комплекси със спа центрове. Ценовите нива на апартаментите ново строителство са в голям диапазон и зависят много от местоположението, екстрите, които комплексите предлагат (дали има басейн, джакузи, фитнес и др.), нивото на изграждане и степента на завършеност. В зависимост от тези фактори цените варират от 800 до 2000 евр/кв.м.
Разлог
Затворените вилни селища са сравнително нови за Разлог, но доста атрактивни за клиентите. Те представляват затворен тип комплекси, към които има обособена хотелска част, апартаментна част и самостоятелни къщички със спа център, басейни и други екстри.
В момента предстои изграждането на нов проект на стойност 120 млн. евро в местността Кулиното (на 14 км от Разлог), за вилно селище, с категория на 5-звезден хотел. Към него ще има над 1000 частни апартамента и вили, както и много други екстри - тенис кортове, басейни, ледена пързалка, търговски център, паркове, ски гардероби, подземен паркинг и спа център.
Плановете на инвеститорите в зоната на голф игрището са предимно за строителство на луксозни хотели и апартаменти със спа центрове, обслужващи площи и зони за развлечения. Бъдещият голф комплекс е почти готов и се очаква да заработи частично лятото на 2007 година. Цените на апартаментите са в диапазона от 1300 до 2000 евро/кв.м.
 
село Баня
В района на село Баня, което се намира между Банско и Разлог има 70 минерални извора. Разположено е в централната част на Разложката котловина между планините Рила, Пирин и Родопите, на 800 м надморска височина. Тук започнатите строежи са на 8 комплекса с общо РЗП – над 50 000 кв.м., както и три вилни селища. Големият интерес покачи цените на земеделските земи в Баня, като в момента цената им се движи от 40 до 100 евро/кв.м.
Добринище
Добринище е известно както с минералните си води, така и като изходен пункт за изкачване на Пирин. След построяването на лифта до х. Безбог, градът стана вторият по важност ски център в Пирин.
Ирландски инвеститори вече започнаха изграждането на почивно селище, разположено върху площ от 18 000 кв.м в подножието на Пирин. Оградено с гъста борова гора, както и със собствен парк, детска площадка и малко езерце, даващо възможност за спокоен и безгрижен отдих.
Засиленият интерес от страна както на български, така и на чуждестранни инвеститори към земеделските земи в региона, доведе до поскъпването на парцелите. В момента цената им в зависимост от местоположението се движи от 40 до 60 евро/кв. м.
Сандански
Сандански привлича инвеститорите освен с минералните извори и с близостта си до София и Гърция. Най-големият проект в района е петзвездният хотел „Пирин” с апартаментен комплекс Sun Dance, където се изгражда най-модерният спа център у нас. Интерес към апартаментите проявяват основно английски и рускоговорящи клиенти.
Друг проект, който ще бъде завършен до края на годината, е комплекс „Медите”, които се състои от 132 апартамента завършени до ключ. Цените им се движат в диапазона 800-1200 евро кв.м. И двата комплекса предоставят възможност за управление на имотите и отдаването им под наем.
Минералните извори привличат инвеститорите и в места с доскоро не толкова развито строителство. Във Великотърновския регион, който също е известен с лековитата си вода, има планински села с красива природа, в които предстоят да бъдат открити или вече се реализират проекти.
село Обединение
Селото се намира на 30 километра от Велико Търново и на толкова от Свищов. Има построена минерална баня, която след отдаването си на концесия и реновирането й има изготвен идеен проект за спа комплекс. Възможността за развитие на спа туризъм в селото, доведе до изтегляне на оферти, заради очакваните по-високи цени. В момента се предлагат къщи с големи дворове на цени от 10 хиляди лева до 20 хиляди евро.
село Вонеща вода
Намира се на 27 километра южно от Велико Търново, в полите на Средна Стара планина. Минералните бани в селото са затворени и доскоро се търсеше концесионер за тях. Наблюдава се интерес за къщи от българи, но предлагането е малко, защото селото е слабо населено. Български инвеститори проявяват интерес към бившите почивни бази, които се предлагат за продажба. В момента, такава сграда с хотелска част, ресторант и басейн се продава за 1,8 млн. евро.
село Чифлик
Намира се на 15 километра югозападно от Троян, в подножието на връх Козя стена. Минералната вода е с температура 52 градуса и е подходяща при заболявания на опорно-двигателния апарат, дихателните пътища, урологични заболявания. Красивата природа и лековитата вода вече привличат английски и руски инвеститори, които търсят терени за строителство на вилни селища. През последните месеци се наблюдава поскъпване на земите с 15%. Предлагането е малко, а цените на земеделската земя с възможност за промяна на статута се движат от 15 до 20 евро/кв.м.
село Шипково
Намира се на 20 километра западно от Троян и е известно със своите минерални извори още от Възраждането. Водата се препоръчва при бъбречни и чернодробни заболявания. Тук се наблюдава засилен интерес от страна на български инвеститори за парцели, подходящи за строителството на малки хотели. Цените са доста по-евтини от района на село Чифлик и се движат в диапазона 8-10 евро за урегулираните терени, а земеделската земя се предлага за 10 лева на кв.м.
Наблюдава се и засилено търсене на къщи, които в момента се предлагат на цена от 20 до 22 хил. евро.
Според прогнозите на Държавната агенция по туризъм развитието на СПА индустрията у нас през следващите няколко години ще доведе до 75% ръст на туристите. По данни на ведомството над 150 хиляди туристи годишно се възползват от балнеологията и калолечението. Въпреки това обаче потенциалът на България по отношение на балнеологията се използва минимално. От общо 800 минерални извора само 5% са каптирани и се използват за лечение и профилактика. Перспективността на този отрасъл е възможност за развитие и на имотния пазар в районите със спа, процес който вече е започнал.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:16 | 06.09.22 г.
fallback