fallback

Словаци проучват пазара на бизнес имоти у нас за чужди компании

IPEC Group планира да построи бизнес сграда с площ 10 хил. кв. м в София, Бургас, Варна или Русе

16:03 | 19.06.07 г.

„Има чуждестранни компании, които искат да навлязат в България, но все още възприемат страната като рискова инвестиция и предпочитат първо да проучат пазара. Ние търсим подходящо място в логистичен район, където може да се изгради бизнес сграда с площ около 10 хил. кв. м, в която да има от 3 до 5 големи наематели за срок от пет години. Вероятно най-подходящото място за такъв проект е София и околностите, Бургас, Варна или може би Русе“, каза за Investor.bg Силвестър Петречел от базираната в Словакия IPEC Group.

Компанията търси също и подходящ за логистични площи терен от 50 ха около София. Подходящи за целта са и изоставени индустриални зони, където старите сгради могат да се съборят и да се изградят нови площи, добави Петречел.

„Цените на земята в България се твърде високи, като сред основните причини за това са тези по Черноморието, които повличат нагоре и останалите цени в страната. Не очаквам цените на земята да продължават да растат, защото идват много инвеститори, правят проучвания, но никой не купува. В крайна сметка се водят много преговори, но няма реални сделки“, коментира той.

Цените на земята за индустриални и логистични проекти в София варират от 40 до 150 евро/кв. м, в Бургас – от 25 до 60 евро/кв. м, а във Варна и Пловдив – от 40 до 100 евро/кв. м. За сравнение, около Братислава цените са от 15 до 50 евро/кв. м, а около Прага – от 70 до 90 евро/кв. м, сочат представени от IPEC данни.

Наемните нива в София са от 4,5 до 5,5 евро/кв. м, в Братислава – от 3,5 до 5,5 евро/кв. м, а в Прага – от 3,25 до 4,25 евро/кв. м.

Според Петречел аналогично е положението и в Румъния, но там голямото предимство е, че общините притежават много земи, които обявяват на търгове и могат да се купят на по-ниски цени.

Има много стъпки, преди да се пристъпи към изграждането на един бизнес парк, сред тях избор на държава и град, избор на земя и регистриране на компания, посочи Петречел в рамките на конференция за бизнес и индустриалните паркове, организирана от Американската агенция да международно развитие (USAID) и Алианс доброволци за икономически растеж (VEGA/BTD).

Често инвеститорите предпочитат да финансират със собствени средства изграждането на бизнес парк, вместо да чакат средства от европейските фондове или други публични източници. Същевременно те се нуждаят от подкрепата на общините, като например съдействие при осигуряването на необходимите разрешителни, посочи Петречел.

Според него сред основните недостатъци при инвестиране в подобни проекти у нас са отдалеченост от логистична гледна точка на ЕС 15, недостатъчно развита инфраструктура, фактът, че квалифицираните специалисти са концентрирани в големите градове, корупционни практики, спекулиране с цените на имотите.

IPEC Group развива дейност в Словакия, Чехия, Румъния, Украйна и Австрия и предлага консултации и услуги в сферата на проектиране и строителство, управление на проекти, отдаване под наем. Реализирала е проекти с обща площ над 460 хил. кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 03.09.22 г.
fallback