fallback

Цените на бизнес имотите във Великобритания ще спаднат с 12% до 2010 г.

Срив на пазара, вместо "меко приземяване" след бума, прогнозират икономисти

12:31 | 15.06.07 г.

Цените на бизнес имоти във Великобритания ще паднат с 12 на сто през следващите три години заради нарастващите лихвени проценти, предупреждават от консултантската компания Capital Economics, цитирани от Telegraph.

Според анализаторите продължителният бум в сектора няма да приключи с меко приземяване, каквито бяха досегашните им прогнози.

„Това е сериозна промяна в нашите очаквания за развитието на пазара на бизнес имоти. От известно време предупреждаваме за рисковете от увеличаване на лихвените проценти и оттук за опасността от спад в цените на имотите, сега обаче те стават ключов въпрос“, отбелязва Келвин Дейвидсън, икономист в компанията.

От Capital са правили грешки в предвижданията си за пазара на имоти преди, коментира Telegraph. Преди три години компанията прогнозира, че цените на жилищата ще паднат с 20 на сто между 2005 и 2007 г. Всъщност обаче стойността на жилищните имоти продължи да нараства през периода, особено в по-скъпите райони на централен Лондон.

Анализаторите смятат, че по-високи от очакванията базови проценти ще доведат до край на бума в сектора на търговските имоти.

„Повишаването на наемите ще ограничи намаляването на капиталовата стойност, но няма да го предотврати. Доходността от имоти заседна на около 80-90 базисни пункта под доходността на 10-годишни облигации. Това е неустойчива позиция“, коментира Дейвидсън.

Мнозина анализатори на пазара предвиждат край на продължителния период на висока обща възвръщаемост от инвестиции в имоти. Повечето от тях досега се придържат към тезата, че пазарът ще се забави, но не и да тръгне наобратно.

„Трудно се правят обобщения за пазара на имоти. Моето лично предчувствие е, че при търговските площи с по-ниско качество положението ще е още по-лошо от прогнозата на Capital, но пък малко по-добро при първокачествените. При офисите силното търсене и ръстът на наемните нива би трябвало да означава, че 2008 година ще бъде силна“, споделя Джон Ричардс, главен изпълнителен директор на Hammerson.

Комбинацията от капиталов ръст и доходност от наеми донесе на инвеститорите 18% доходност от бизнес имотите през 2006 г. - връх на продължителен период на двуцифрена доходност за инвеститорите в имоти.

От Capital прогнозират, че общата възвръщаемост ще падне до 7,5% през тази година, а между 2008 и 2010 г. ще достигне почти нулева стойност, като инвеститорите ще трябва да разчитат на скромно нарастване на наемите, за да компенсират намаляващите стойности на имотите.

„Прогнозата ни е, че в края на 2010 г. първоначалната доходност от имоти ще бъде с 1,2% по-висока спрямо сегашната“, твърди Дейвидсън.

Пазарът на бизнес имоти е претърпявал резки преходи от бум към срив, особено когато търсенето се забави и пазарът се пренасити с имоти, чието строителство е започнало в по-добри времена. Този път предприемачите на Острова са били по-умерени и се очаква нивата на наемите да продължат да растат, са казва в статията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 03.09.22 г.
fallback