fallback

Разбиха поредната ирландска престъпна схема за инвестиции в имоти у нас

Престъпна банда и членове на ИРА планирали да инвестират милиони евро чрез фалшиви банкноти в недвижими имоти в България

11:22 | 04.06.07 г.

Полицейските власти в Ирландия разкриха престъпна схема, която предвиждала инвестирането на милиони евро чрез фалшиви банкноти в недвижими имоти в България, пише ирландският Independent.

В схемата участвала бандата на престъпния бос Мартин „Марло“ Хайланд и старши членове на Ирландската републиканска армия (ИРА).

Целта им била да спечелят големи суми, като наводнят българския пазар на недвижими имоти с фалшиви банкноти с помощта на местни връзки. Планът бил разкрит от детективи на Operation Oak, специален проект на полицията в Ирландия, създаден за борба с бандата на Хайланд.

В къща в северната част на Дъблин детективите хванали 500 хил. евро във фалшиви банкноти и арестували сподвижник на Хайланд. Мъжът се счита за доверен помощник на Хайланд и е отговарял за парите, съставени от банкноти от по 500 евро, които не се ползват в Ирландия.

Разследването установило, че парите са част от „военен фонд“, създаден от бандата и членове на ИРА с цел създаване на портфолио от имоти в България.

Висши полицейски служители коментират, че са доволни, че измамата не е свързана с предишната схема, при която активисти на ИРА се опитаха да изперат част от 38-те милиона евро, откраднати от Northern Bank.

Детективите обаче са категорични, че поне двама от водещите активисти на ИРА в Дъблин участват в измамата. Единият от заподозрените вече е бил под наблюдение заради предишни финансови дейности, а другият се счита за един от ключовите играчи при измама с данъчни облекчения в сферата на строителството, организирана от членове на ИРА.

Смята се, че друг бивш човек на ИРА също е бил свързан с измамата. В момента той е задържан във Великобритания по друго дело.

Хванатите фалшиви банкноти са поредният удар срещу бандата, създадена от Хайланд и превърнала се в една от най-големите и успешни в страната.

Oak е създадено през октомври 2005 г. За последните 20 месеца екипът му е хванал наркотици на стойност 42 млн. евро, както и огнестрелни оръжия, откраднати превозни средства и големи парични суми.

Серията успехи причини размирици в горните слоеве на бандата. Двама от сподвижниците на Хайланд бяха заподозрени за убийството му през декември. След смъртта му започва борба за властта, вследствие на която престъпен бос с дълго криминално досие завзема лидерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 11.09.22 г.
fallback