fallback

Хавайска компания предлага имоти на райски остров – само че под водата

Колко дългосрочна може да бъде инвестицията в недвижими имоти – 10 хил. години? За толкова вулканът Лоихи може би ще се издигне над повърхността на океана

16:01 | 28.05.07 г.

Хавайската компания Loihi Development Co. планира скоро да започне да предлага парцели с гледка към океана, които обаче няма да могат да се ползват в близките няколко хилядолетия, пише AP. Причината е, че се намират на 900 м дълбочина в Тихия океан на подводен вулкан, наречен Лоихи, който се намира на 32 км на юг от най-големия остров на архипелага.
„Целта е да се забавляваме. Никой не кара насила никого да купува“, казва Норм Никълс, един от инициаторите на проекта, който ще се предлага онлайн. Сайтът на Никълс, който съществува от около 10 години по-скоро като шега, скоро ще бъде обновен и ще започне официално да предлага парцели на въвеждаща цена от 39,95 долара. Купувачите ще получават брошура и нотариален акт.
Никълс и бизнес партньорът му Линда Крамър, и двамата предприемачи от Хонолулу, планират да създадат също и чат стаи, за да обсъждат всичко, като се започне от имена на улици и се стигне до начин на управление, както и да изпращат бюлетини с новини. Искат да организират и събрание на „собствениците на имоти“, което да се провежда на всеки 1 април, когато те да се разхождат с лодка над вулкана.
„Елата в Хаваи да се запознаете с други откачени хора и да прекарате добре. Вече няма достатъчно хора, които истински да се забавляват“, коментира Крамър.
Учените всъщност не знаят кога и дали Лоихи ще се издигне над повърхността на океана. Мнозина предполагат, че това ще отнеме 10 хил. години, но може да бъде и повече.
Никълс твърди, че е заявил собственост над Лоихи както се е правило навремето, като е забил флаг.
„Фактът, че вече влизаме в новините и намеренията ни са известни, а никой не ги оспорва, ни дава вярата, че можем да го направим“, казва той.
Според Стивън Левинс, директор на управлението за защита на потребителите в щата, офертата би могла да бъде проблем, ако беше сериозна. „Но ако очевидно става въпрос за шега и няма реални интереси за недвижими имоти, е друго“, допълва той.
Лоихи е поредният ефектен онлайн трик за привличане на вниманието, след като няколко компании обявиха намеренията си да продават терени извън земята, например на Луната.
„Може да си купиш звезда, място на Луната, Марс и къде ли още не. Защо да не може да купиш парцел и на виртуален остров“, пита Никълс.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:59 | 29.08.22 г.
fallback