fallback

Варненски архитекти ще спасяват уникални сгради

Стимулът за собственика да инвестира в реставрацията на паметник на културата е в данъчното облекчение от 10 до 20 на сто

16:02 | 21.05.07 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестицията в културата и историята си струва. Това казаха днес архитекти, подкрепящи инициативата “Наследство в риск” при представяне на проекта “Изчезващите къщи/хубавите къщи”. Той е показан в Дома на архитекта във Варна, а призивът на участниците е към опазване на културното ни наследство като част от нашата идентичност.

България е на четвърто място в света по архитектурни паметници след страни като Гърция, Италия и Турция, съобщи арх. Станчо Веков. Той намекна, че историята и културата, икономиката и туризмът винаги са били свързани. Стимулът за собственика да инвестира в реставрацията на паметник на културата е в данъчното облекчение от 10 до 20 на сто по Закона за меценатството.

Много от къщите - паметници на културата във Варна са в списъка на опасните сгради, което поставя още въпроси около нуждата от промяна в законите за собствеността. Трябва да има стимули за инвеститорите, за да не загубим безвъзвратно паметта си, беше основния апел на архитектите. За облика на един град говорят повече сградите, затова и някои европейски страни са като музей на открито. Какво остава от нашата идентичност, къде е специфичността на нашето Възраждане, времето, през което сме минали и колоритността на региона, попитаха 22-мата участници в проекта и напомниха, че само по централната пешеходна улица във Варна – “Княз Борис I”, е имало над 70 къщи – паметници на културата, от които вече са останали много малко.

В сравнение със София и Пловдив, Варна изостава в грижите си по това, което притежава, признаха архитектите. Те обаче подчертаха, че по-голяма стойност имат сградите, които надграждат и фиксират различни нива и етапи от живота на града. “Само с новото си строителство не бихме могли да впечатлим никой чужденец, симбиозата между новото и старото, история и съвремие може да пренесе романтиката от миналото в удобството на настоящето”, допълни арх. Веков.

Съюзът на архитектите се ангажира да помогне частично на собственици на уникални сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 25.08.22 г.
fallback