fallback

Първи стъпки към застрояване на острова на военните до Созопол

Община Созопол поиска превръщането на острова в туристическа атракция още през 2005 г.

18:51 | 26.04.07 г.

Управлението на остров Св. Св. Кирик и Юлита до Созопол се предоставя безвъзмездно на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, реши правителството.

В срок до 1 месец от предаването на имота министърът на регионалното развитие и благоустройството, съгласувано с министрите на транспорта и на културата и с ръководството на община Созопол, трябва да предприеме необходимите действия за провеждане на конкурс с международно участие за изработване на обемно-устройствени проучвания за имота, съобщават от правителствения пресцентър.

Островът е публична държавна собственост и има сухопътна връзка със старата част на Созопол. Площта му е 82,589 дка. През 1965 г. е обявен за паметник на културата и е част от резервата “Созопол”. Този статут и географското му положение го правят атрактивна възможност за развиване на туризъм.

Община Созопол поиска превръщането на острова в туристическа атракция още през 2005 г. Тогава общината предложи да бъде изграден хотелски комплекс с атракциони. Година по-рано местни жители изпратиха подписка до тогавашния премиер с инициатива намиращото се на острова Рибарско училище да бъде превърнато в музей за рибарския бит и поминък.

В средата на миналата година пък в медиите излезе информация, че руски милионери планират да закупят острова.

От май 2005 г. островът пустее, след като разположената там военноморска база "Созопол", бе закрита. От 1926 г. досега върху него са построени 38 масивни сгради с обща застроена площ 10 268,68 кв. м, 3 подземни склада и хидротехнически съоръжения, използвани в миналото от Министерството на отбраната като военно пристанище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
fallback