fallback

Най-скъпите къщи по морето са в Созопол

Търсенето е голямо и в градовете Поморие, Несебър, Приморско и др.

11:40 | 22.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Строителството на множество ваканционни селища по българските курорти доведе до застой на пазара на къщи в тези области. Най-силно това се усеща в двете черноморски области Бургас и Варна. Там се предлагат по около 1100 къщи.
 
Една от причините собствениците на масивни постройки да не могат да намерят купувачи се дължи на факта, че клиентите търсят преди всичко имотът да е разположен в непосредствена близост до морския бряг, обясняват специалисти. Там обаче къщи отдавна няма. Строят се масивни луксозни или в най-лошия случай сгради от среден клас. Купувачите се насочиха към тях най-вече поради две причини. Първата е, че има изградена, макар и не дотам добре, инфраструктура. Втората е, че това, което ще получат, е ново строителство и няма да се налага да влагат допълнителни средства за ремонт на имота. Основният минус е, че клиентът няма да получи имот със собствен двор, а това за някои е от основно значение.
 
Препоръката към онези, които са решили да купят къща край морето е да се насочат към вътрешността на областта. Там цените са около 500 евро/кв.м за Бургас и 470 евро/кв.м за Варна, показва проучване, изготвено по поръчка на Investor.bg. В област Бургас най-силно предлагане има в Созопол, но там имотите са доста по-високи. Предлаганите около 70 къщи образуват средна цена на квадратен метър от 900 евро. В останалите населени места предлагането е в пъти по-малко. Най-търсени за покупка на къщи освен Созопол са градовете Поморие, Несебър, Приморско и други. В област Варна най-търсени са къщи в курорта „Свети Константин”, местностите Ален Мак, Долна Трака и други.
От областите, в които са разположени най-известните зимни курорти предлагането на къщи е съсредоточено в Смолян. Там се оферират близо 300 къщи. Средната цена на квадратен метър е 316 евро. Най-силно предлагане има в Чепеларе и селата Стойките и Момчиловци.
Развитието на Банско като курортно градче и строителство на множество хотели и комплекси от затворен тип са една от причините предлагането на къщи да не е голямо. Към момента се оферират около 150 постройки. Повечето собственици разчитат на рекламата, което ги кара да предлагат имотите си срещу средно 509 евро/кв.м. Средни цени на къщи в областите, в които са разположени зимни и летни курорти в евро/кв.м
Благоевград 509
Смолян 316
Бургас 492
Варна 470

10-те населени места с най-силно търсене на къщи в областите, в които са разположени най-големите български летни и зимни курорти

Благоевград Смолян Бургас Варна
гр. Сандански г. Чепеларе гр. Созопол к.к. Св. Константин
гр. Мелник к.к. Пампорово гр. Поморие м-т Ален Мак
гр. Банско с. Стойките гр. Несебър м-т Долна Трака
с. Поленица с. Момчиловци гр. Приморско к.к. Златни пясъци
с. Катунци с. Гела гр. Обзор м-т Журналист
с. Рожен кс. Широка лъка гр. Царево м-т Траката
с. Хърсово с. Левочево гр. Ахтопол к.к. Слънчев ден
с. Джугурово гр. Девин с. Равда м-т Евксиноград
с. Лиляново с. Соколовци с. Черноморец М-т Долна Трака
с. Лешница с. Смилян с. Лозенец с. Звездица
Източник: Imot.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 06.09.22 г.
fallback