fallback

Продажбата на имоти в един от най-скъпите градове у нас е в застой

Докато в края на 2006 в Севлиево се наблюдаваше засилено търсене на панелни апартаменти, сега предлагане има, но липсват купувачи

11:08 | 19.03.07 г.
Автор - снимка
Създател

Лошата инфраструктура отказва чужденците от заселване в района на Община Севлиево. Снимка: Investor.bg

От началото на тази година цената на недвижимите имоти в Севлиево са се вдигнали с 10-15% и повече от два месеца в тази сфера се наблюдава застой, информира за Investor.bg Станислава Маринова – офис-мениджър на агенция „Регент”, която е член на Националното сдружение в този бранш.

„Поскъпването не е спекулативно, а е плавен процес”, каза Маринова. От около една година съществува трайна тенденция за предлагане на повечето от жилищата и другите недвижими имоти в евро, но не това е основната причина за застоя на покупко-продажбите в тази сфера. Докато в края на 2006-та се е наблюдавало засилено търсене, най-вече на панелни апартаменти, като двустайните са стигали до 50 000 лв., а тристайните до - 60 000, то сега предлагане има, но липсват купувачи.

От агенции за недвижими имоти коментираха за Investor.bg, че това най-вероятно се дължи на предстоящата продажба на бизнеса „Бани и кухни” на Американ Стандарт в Севлиево. 95% от клиентите на „Регент” са били работници от двете дъщерни дружества на корпорацията, които обаче ползвали кредити с преференциални условия за покупка на жилище. Със заеми са се обвързали почти всички работещи в тях. Местните банки им отпускали до 80% от предложената цена, тъй като са били по-платежоспособни.

Сега в агенциите за недвижими имоти в Севлиево влизали само българи, работещи в чужбина. Те предпочитали да вложат спечеленото в недвижимо имущество, защото историята с фалиралите банки в началото на промените в страната все още стряскала хората.

След поскъпването от началото на тази година цената на тристайните неремонтирани панелни жилища в Севлиево достигат сумата от 40-45 000 лв., но санираните са с около 5 000 лв. по-евтини от тухлените, които в централната част на града могат да се намерят и за 65 000 лв. Обяснението за интереса към панелните е, че са по-евтини от другите и хората предпочитали да живеят в южния комплекс, където въздухът не е толкова замърсен, а там преобладават такива жилищни блокове. Ако по-предвидливите преди продажбата са добавили и някои екстри, стойността на жилищата може да стигне и до 60 000 лв.

За сравнение - четиристаен, тухлен апартамент в центъра на Севлиево, с гараж струва 80 000 лв., а новостроящ се хотел от 1300 кв.м и с двор от 1020 кв.м в курортното селище Рибарица, Ловешко се предлага за 76 000 евро. На 30 км от Пампорово пък се предлага семеен хотел за 78 000 евро.

Според Станислава Маринова не е правилно цената на жилищата да се преценява за кв.м, защото при формирането й оказват влияние множество фактори, но най-важният от тях е състоянието на имота. Когато хитът на пазара – панелките, преди два месеца можело да се продават за невероятни суми и тухлените гарсониери не им отстъпвали – предлагали се за над 32 000 лв. Те се предпочитали от по-неплатежоспособните като по-евтин вариант пред квартирния наем.

Пред последните 2-3 години съществува трайна тенденция за напускане на Севлиево и заселване в близките села поради засиленото му индустриално развитие. Това обаче се наблюдава сред по-заможните, които започнаха да оформят вилно селище в Кормянско, намиращо се на 4 км от града, а други предпочитат вилните зони.

Цената на парцелите и на земеделските земи в покрайнините на града и в малките населени места зависи от комуникациите и според това цената им за декар варира от 80 до 120-150 лв. При тях поскъпване от началото на тази година не се наблюдава, не се забелязва и застой в продажбите. Атрактивни са тези, които имат лице на път и са за промишлено строителство. Наличието на комуникации променя и категорията на терена. Така цената за кв.м на два срещуположни парцела може да бъде различна. При липса на такива земята се таксува като обикновена земеделска.

Оказа се, че Севлиевският район не е атрактивен за чужденците. Само двама британци от две-три години са се заселили в две различни села. Липсата на интерес се дължи на неналичието на възрожденска архитектура и най-вече на недоброто състояние на селската инфраструктура. Предпочитани са близкото Старо Стефаново, Ловешко, което е архитектурен резерват, и районът на Елена, В. Търновско. В околностите на Севлиево липсва предлагане на къщи със старо строителство, но край Дряново двуетажна във възрожденски стил се продава за 14 000 евро, а до Габрово - за 60 000, тъй като е покрита с плочи, което привличало интереса на чужденците и ги оскъпява.

Според Маринова през следващите няколко месеца фрапиращо покачване на цените на имотите в страната няма да има и дори ще се наблюдава задържане, тъй като българинът няма добри покупателни възможности, което ще продължава да оказва негативно влияние върху този вид бизнес. Проучванията в Чехия и Полша показват, че след влизането им в ЕС стойността на сградите със старо строителство в автентичен стил, което привлича интереса на чужденците, е паднала с около 40%. Прогнозите са, че подобно нещо ще се наблюдава и в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 07.09.22 г.
fallback