fallback

Испанската Riofisa с трети мащабен проект у нас

Проектът е за мултифункционален комплекс в София за 72 млн. евро, като с него заявените от компанията инвестиции у нас надхвърлят 600 млн. евро

09:39 | 15.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Испанската инвестиционна и строителна компания Riofisa съобщи планове за реализацията на третия си мащабен проект у нас. Той предвижда строежа на мултифункционален комплекс в центъра на София и същевременно представлява петият международен проект на компанията.

Планираната инвестиция е 72 млн. евро, като с него заявените от компанията инвестиции у нас надхвърлят 600 млн. евро.

През 2006 г. Riofisa обяви намерение да изгради мащабен търговско-развлекателен център в района зад Централна гара в София на стойност 335 млн. евро и друг в Пловдив за 215 млн. евро.

За новия проект компанията е получила разрешително за строеж на 54 хил. кв. м мултифункционални площи. Строителните работи са насрочени да започнат през 2008 г., а първата фаза от комплекса ще бъде завършена през 2010 г.

Инвестицията е част от програма за консолидиране на позициите на компанията в България.

Комплексът в Пловдив ще включва хотел, офиси и жилищна част на площ от 140 хил. кв. м. Търговската и развлекателната части ще имат нетна площ за отдаване под наем от общо 70 хил. кв. м, както и подземен паркинг с 2 600 места.

Международната стратегия, която компанията разработва, засега е фокусирана върху нововъзникващите пазари в Източна Европа.

С новите си проекти, обявени в последните месеци, Riofisa ще добави към портфолиото си нови 1 млн. кв. м площи, като проектите в България и Румъния, обявени през миналата година, са с обща брутна площ от 772 600 кв. м.

През април 2006 г. бе обявен съвместен проект с румънския бизнесмен Йон Тириак за строежа на търговско-развлекателен комплекс в Тимишоара на стойност 150 млн. евро и площ от 60 хил. кв. м. Той цели да достигне до 600 хил. потенциални клиенти и се очаква да създаде 2 500 работни места.

Другият комплекс на компанията в Румъния ще бъде изграден в Брашов. Инвестицията в него е 111 млн. евро и ще включва застроена площ от 145 хил. кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 11.09.22 г.
fallback