fallback

Бизнес център в София стана сграда на годината

Белисимо Бизнес Център спечели наградата в съревнование с деветдесет и осем сгради

09:14 | 18.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Белисимо Бизнес Център, жилищна сграда „Мишел“, комплекс „Санта Марина“. Снимки: „Сграда на годината“

Носител на тазгодишната награда „Сграда на годината“ е Белисимо Бизнес Център София, който се намира на бул. „България“ в столицата. Победителят бе избран на официална церемония в петък вечерта. Бизнес центърът е и първи е категорията „Обществени сгради с бизнес предназначение”.  Миналата година голямата награда бе спечелена от спа комплекс „Катарино“.

Инвеститор в наградената сграда, която бе открита през юли тази година, е „Андромеда Риал” АД, а главен изпълнител е „Галчев Инженеринг Груп”. Постройката е дело на архитектурно бюро “Елит студио” с ръководител арх. Калин Диков и отговорен проектант арх. Димитър Паскалев.

Офисната сграда е с 1730 кв.м застроена площ и 17 700 кв.м разгъната застроена площ. Решена е като две тела с различна височина и етажност, свързани помежду си, както и един подземен гараж почти върху цялата площ на терена. Високото тяло с височина 48 м е на 12 етажа, а ниското тяло е на 6 етажа.

За общественото обслужване на партера са предвидени ресторант с площ около 260 кв.м и открита тераса с площ 80 кв.м и кафе с площ 181 кв.м с 43 кв.м тераса, както и голям панорамен ресторант на седмия етаж с около 300 кв.м тераса с поглед към билото на Витоша и към центъра на града. Сутеренът с площ 3151 кв.м разполага с 90 паркоместа, помещения за охрана, за персонала, складове с различни размери, технически и резервоар за противопожарен запас от вода.

Комплексът разполага с около 13 000 кв.м офисна площ, организирана по системата “отворено пространство”. На девети и десети етаж на сградата има обособени бизнес апартаменти, хотелски тип, а на последните две са разположени ВИП апартамент и офис.

За най-хубава от категория „Жилищни сгради” в петък беше избрана модерната сграда „Мишел”, София, а призът за „Градски хотели” отиде при „Холидей Ин”, София. Награда взе и ваканционен комплекс „Санта Марина” в едноименната категория. Основен инвеститор в комплекса е ФеърПлей Пропъртис.   Победител сред „Търговски сгради” стана Мол София, а Фармацевтично предприятие Ботевград е с награда сред Производствените сгради. От сградите със специално предназначение за носител на приза бе избрана Болница Токуда, София. Победител в категория „Ваканционни хотели” не беше излъчен от журито.

И тази година конкурсът „Сграда на Годината” излъчи категория „Специални награди”. Те бяха присъдени на Англо-американско училище Панчарево за социално значима реализация и енергийно ефективно решение и на Хотел Студио Велико Търново за вписване в градската среда.

За втора година бе връчен и приз за най-красивата сграда, избрана чрез вота на публиката. Това е Сити Център София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:13 | 08.09.22 г.
fallback