fallback

Приеха ръста от 20% в данъчните оценки на имотите от 2007 г.

С промени в Закона за местните данъци и такси се въвежда и по-висок данък за автомобилите

11:48 | 14.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

С 20 на сто се увеличават данъчните оценки на недвижимите имоти от 1 януари 2007 г. Това гласуваха депутатите на второ четене при приемането на промени в Закона за местните данъци и такси.

Няма да се облагат с данък недвижими имоти с данъчна оценка до 1680 лева включително. Досега това важеше за имоти с данъчна оценка до 1400 лева.

Няма да се облагат и даренията за юридически лица с нестопанска цел, които получават субсидии от централния бюджет.

Данъкът за автомобилите от догодина ще започва от 28 лева и ще достига 1369 лева. При подаването на декларацията за регистрация на моторно превозно средство собственикът ще представя освен документ за платения данък при придобиването на декларираното превозно средство, така и документ, удостоверяващ внасяне на ДДС.

Общинският съвет ще определя таксата за битови отпадъци до 31 януари 2007 г., гласят законовите разпоредби. Когато решението не бъде взето до тази дата, от всеки длъжник ще се събира такса в размер на абсолютната стойност от предходната година. Първата вноска на данъка върху недвижимите имоти ще се внася от 1 март до 30 април. Предплатилите за цялата година до края на април ще ползват 5 на сто отстъпка.

Установяването, обезпечаването и събирането на местните данъци се извършват от служители на общинската администрация, по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Обжалването на свързаните с тях актове да става по същия ред.

Националната агенция за приходите ще изчислява задълженията, ще отпечатва и изпраща съобщения на лицата за дължимите от тях данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци за 2007 г. Средствата за обезпечаване на процеса ще бъдат за сметка на бюджета на НАП.

Депутатите решиха още компетентният орган за разсрочване и отсрочване на задължения за местни такси над 30 хил. лева и за срок по-голям от една година да бъде Общинският съвет, а за суми до 30 хил. лева и когато се иска срок за разсрочване или отсрочване до една година, разрешението да се дава от кмета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
fallback