fallback

Интересът към фондове за имоти на Лондонската борса се връща през 2007 г.

Възможни варианти за компании, които търсят по-ниска степен на регулация, са също и алтернативните сегменти на борсите в Дъблин, Виена и Франкфурт

18:19 | 01.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорската умора на AIM, алтернативният сегмент на Лондонската борса, към фондове, развиващи дейност в сектора на имоти, може да отшуми през лятото на 2007 г. и интересът към тях да се върне отново, каза за Investor.bg Александър Бебов, изпълнителен директор в ИП Балканска консултантска компания ЕАД (БКК).

Последната, заедно с ИП Ти Би АЙ Инвест, са членове на борда на директорите на регистрираната на БФБ Прайм Пропърти БГ АДСИЦ.

Бебов припомни, че в последните 18, дори 24 месеца, на AIM са се регистрирали редица компании за недвижими имоти, част от които оперират и на българския пазар, вследствие на което имаше леко оттласкване от пазара.

По думите му в момента БКК е в напреднали преговори с две публични румънски компании, които имат планове за листване и на AIM.

Според него вариантите за регистрация на Лондонската борса зависят от това доколко регулиран пазар и какъв модел на листване търси компанията.

„Ако тя цели по-малко регулиран пазар и по-ниски разходи по регистрацията, тя трябва да се фокусира върху AIM, тъй като на официалния сегмент процесът излиза по-скъп, като пазарът е значително по-регулиран“, поясни той.

Друга румънска компания, с която БКК работи вече близо половин година, е голям институционален фонд, създаден като частна компания за институционално развитие на имоти, която преди два месеца е излязла на Франкфуртската фондова борса, уточни Бебов.

Според него възможни варианти за компании, които търсят по-ниска степен на регулация, са също и алтернативните сегменти на борсите в Дъблин, Виена и Франкфурт.

Александър Бебов каза, че фокусът на БКК е главно България, Румъния и страните от бивша Югославия, по-специално Сърбия и Македония, като добави, че очаква занапред интересът от страна на български компании към инвестиционните възможности, които предлагат Румъния и Сърбия, да се покачва.

През пролетта на миналата година самият той е имал идея Прайм Пропърти БГ АДСИЦ да проучи възможността за двойно листване на Лондонската борса, като е работено много по проучване на възможностите за това, каза Бебов.

Свързани компании:

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 07.09.22 г.
fallback