fallback

Ветото за строителство по Черноморието събуди недоволство в Бургас и Варна

Счита се, че Законът за Черноморското крайбрежие ще навреди на строителството и туризма

15:57 | 27.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Гласуването на проектозакона за устройство на Черноморското крайбрежие внесе напрежение в двата най-потърпевши черноморски града - Варна и Бургас. Проблемът са новите поправки и добавени текстове на второ четене, които се разминават с гласуваните на първо четене.

В проекта на Министерски съвет (МС), внесен още през февруари т.г., са уточнени разликите между урбанизирани територии и земи извън регулация, земеделски земи и терени в горския фонд, защитени територии и крайбрежна плажна ивица. За опазване на земите извън регулация, земеделските земи и терените в горския фонд, защитените територии и крайбрежната плажна ивица МС е предложил въвеждането на две защитни зони – А и Б. Зона А обхваща крайбрежната плажна ивица, лонгозните гори, прилежащите на морето крайбрежни езера, лагуни, лимани и влажни зони, пясъчни дюни. В зона Б влизат земеделските и горски територии с широчина 2 км от границата на зона А.

На второто четене са приети текстове, които на практика изравняват режима на територията на населените места по Черноморието. Недоразумението и недоволството се получават от предвидените мерки, имащи за цел да опазят земеделските земи, тези от горския фонд и защитените територии в малките населени места, но ще засегнат и строителните планове в големите населени места. Това са опасенията на членовете на движението “Нашият град” – във Варна, което те разпространиха в писмо до медиите. Опасенията им са, че това ще се отрази на конкурентноспособността ни със съседските черноморски държави и то няма да е в наша полза.

Друг аргумент против проектозакона е свързан с чуждестранния инвеститорски интерес, който може да заглъхне, щом стане ясно, че замислените или започнати проекти могат да се окажат високорискови или невъзможни за реализация.

Според инж. Пламен Андреев, председател на Варненската строителна камара и управител на ”Планекс холдинг” в този си вид проектозаконът ще навреди не само на строителството, но и на туризма, тъй като на практика ще спре новите инвестиции и в двата бранша. И добави, че тогава (когато законът влезе в сила - бел. ред.) ще може да се строи само зад сградата на община Варна, тъй като там е визираната строителна граница.

В централната градска част ще се строи с плътност 30% и височина до 3 етажа, което ще отблъсне строителните предприемачи и според инж. Андреев този район няма да може да се развива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
fallback