fallback

Инвестират 20 млн. лв. в строежа на варненския ЦУМ

Предвижда се обектът да бъде със стъклен под, за да се виждат останките от крепостната стена, открити преди време на терена

17:53 | 22.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

20 млн. лв. ще бъдат инвестирани в построяването на централен универсален магазин във Варна, което ще се осъществи със съвместните усилия на община Варна и инвеститора Георги Гергов. Строежът на ЦУМ във Варна ще започне през пролетта на терен в центъра, известен в града като "Дупката".

Днес Георги Гергов и "ЦУМ" АД връчиха на председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов покана за връщане на акциите на община Варна в "Търговски дом" АД и проектодоговор за дарението. Документите ще бъдат официално подписани другата седмица, когато общината ще стане собственик на 70 609 поименни акции с право на глас.

Преди време общината загуби ценните книжа, тъй като не внесе необходимата сума за увеличение на капитала на дружеството. През юни тази година общинският съвет взе решение за възстановяване на загубените акции при условие, че бъде учредено ново дружество - "ЦУМ" АД, с участието на "Търговски дом". В новата компания общината ще притежава не повече от 25%, докато в "Търговски дом" имаше 45,2 на сто от капитала.

Гергов е изкупил дела и на друг основен акционер в "Търговски дом" - "Феста холдинг", което го прави в момента мажоритарен собственик на около 80% от капитала на дружеството.

Борислав Гуцанов заяви, че с този строеж Варна е на път да разреши свой стар проблем.

В момента тече процедура по проектиране и изготвяне на план за застрояване. Заради намиращите се под т. нар. "Дупка" археологически находки, все още не може да се каже колко е точната площ на обекта. По всяка вероятност ще има стъклен под, за да се виждат останките от старата крепостна стена на Варна, открита при разкопките навремето. Предвижда се и изграждане на подземни многоетажни паркинги от асансьорен тип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
fallback