fallback

Седем процента от домакинствата са си сменили дограмата през 2005 г.

Общо 680 000 жилища в три- и повече етажни сгради се нуждаят от обновяване през следващите 10 години

17:56 | 16.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Седем процента от българските домакинства са подменили своят дограма през миналата година, показва проучване на Alfa Research. Общо 18 на сто пък имат алуминиеви или PVC дограми.

Данните от проучването оповести българският производител на прозоречни системи от PVC профили „Евростил” , който отвори нови производствена база. Тя се намира в Кюстендил, изградена е за около 5 месеца, заема 1000 кв.м площ и в нея са вложени половин милион евро.

Благодарение на пълната автоматизация на производството 1 прозорец вече ще се изработва за 5 минути, обясниха от „Евростил“.

Новата PVC дограма ще се използва предимно при изграждането на енергийно ефективни имоти – както жилищни, така и търговски. Ако 10 кв.м. от дограмата на едно домакинство се поднови с PVC прозорци, от цената на отопление на сезон ще се икономисат между 200 и 400 лева, са изчислили от фирмата.

По експертна оценка на МРРБ групата жилища в три- и повече етажни сгради, нуждаещи се от обновяване през следващите 10 години, се състои от 680 000 жилища.

„Евростил” стартира производство през 1992 г. в малък цех в Кюстендил с петима души персонал. Днес компанията се помещава в 4-етажна собствена сграда и в нея, включително в новата база, работят 90 души.

През първото шестмесечие на 2007 г. компанията предвижда да открие представителства в по-големите градове на страната. Новата PVC дограма ще се предлага и на македонския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:12 | 09.09.22 г.
fallback