fallback

Ресторант „Гюлето“ даден неправомерно на Лучано с поредица от договори

Фирма, управлявана от бившия спортен министър, е получила правото от Българската федерация по бокс (с управител бившия спортен министър) да използва ресторанта и да храни служителите на бившeто министерство

15:06 | 13.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Имотът към Спортната палата, в който се помещава ресторант „Гюлето“, е отдаден под наем неправомерно. Това е една от констатациите за множество нарушения от Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) според доклад на Сметната палата след извършен одит на изпълнението на дейността по придобиването, управлението и разпореждането с имотите на агенцията.

ДАМС е създадена през септември 2005 г. и е правоприемник на закритото Министерство на младежта и спорта (ММС).

Помещението на ресторанта е използвано за осъществяване на стопанска дейност, но въпреки това не е проведен необходимият по закона търг, е установила направената проверка.

През 1997 г. ресторантът, чиято площ е 545 кв. м, попада под управлението на ЕТ “Лучано - Васил Иванов”, като фирмата го ползва безплатно срещу завършване на започнатия на помещението ремонт, обзавеждане и оборудване на кухненския блок.

Фирмата получава и правото след изтичането на договорения петгодишен срок да й се приспадне сумата, с която ремонтът е надвишил предварително определената в договора, или да остане наемател на имота.

Със споразумения от 2003 г. правото на задържане върху “Гюлето” за удовлетворяване на вземането над стойността на извършените подобрения е признато на ЕТ “Васил Иванов-Лучано - Стефка Иванова” срещу месечен наем от 981 лв. и осигуряване на столово хранене на служителите от Спортната палата.

На 25 юли 2005 г. договорът с ЕТ “Васил Иванов-Лучано - Стефка Иванова” е прекратен като противоречащ на разпоредбите на Закон за държавната собственост и Закона за задълженията и договорите и на същата дата ресторантът е отдаден под наем на Българската федерация по бокс (БФБ).

Интересното е, че федерацията е с председател на Управителния съвет тогавашният министър на младежта и спорта – Васил Иванов.

Обектът е отдаден под наем за 230 лв. и срещу осигуряване на столово хранене на служителите от ММС и спортните федерации.

Само ден по-късно Българската федерация по бокс възлага на ЕТ “Васил Иванов - Лучано - Стефка Иванова” да осигури срещу възнаграждение и за сметка на федерацията столово хранене на служителите на ММС и спортните федерации и предоставянето на ресторантьорски услуги на външни клиенти.

Така на практика фирмата, управлявана от Васил Иванов, отново получава правото да ползва помещението – и то безплатно, тъй като боксовата федерация продължава да плаща наем, като освен това плаща и храната на служителите на министерството.

Сметната палата е открила и други нередности при отдаване на имоти под наем, като например неправомерно отдаване на кафе бара във фоайето на Спортната палата, помещения в административната сграда на дирекция “Спорт и здраве”, част от пристанището на Националната ветроходна база в Несебър, която е предоставена с договор за изграждане и монтаж на модулна бензиностанция, и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 10.09.22 г.
fallback