fallback

Нов начин на определяне на данъчните оценки ще повиши стойността на имотите

Предвижда се и повишаване на данъците върху превозните средства заради ЕС

19:04 | 30.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Предлагани промени в Закона за местните данъци и такси предвиждат увеличаване на данъчните оценки на недвижимите имоти. Предложено е коригиране на коефициентите за местоположение с 20%. Те са с най-голяма тежест при определяне на данъчната оценка, тъй като отчитат местонахождението на имота – по категория и зона, дали имотът е в строителни граници или извън тях, дали е във вилна зона.

За производствените и селскостопанските имоти от значение е дали те се намират в благоприятно или неблагоприятно положение от гледна точка на инфраструктурата. Вдигането на коефициентите ще доведе съответно до увеличение на данъчната оценка на недвижимите имоти с 20 на сто, което е много по-ниско от реалното покачване на пазарните цени, регистрирани от НСИ, посочват от Министерски съвет.

През следващата година Националната агенция за приходите ще изчислява задълженията, отпечатва и изпраща съобщения на лицата за дължимите от тях данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци за 2007 г. Средствата по този процес процеса са за сметка на бюджета на агенцията.

Към настоящия момент общините, особено по-малките, не разполагат с административен капацитет за провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки за отпечатване и разпространение на съобщенията. В тази връзка и през 2007 г. това ще бъде направено отново от НАП.

От 2007 г. общинските съвети ще бъдат компетентният орган за разсрочване и отсрочване на задълженията за местни такси над 30 000 лв. или когато се иска разрешение за срок по-голям от 1 година от издаването на разрешението. В момента липсва изрична разпоредба и поради това се прилага Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. В него е посочено, че отсрочването и разсрочването на неданъчни общински публични задължения за над 30 000 лв. се дава от министъра на финансите, а това не съответства на принципа за самостоятелност на общинските финанси.

Промени в същия закон предвиждат още през 2007 г. да се удължи срокът за плащане на първите вноски за данъците върху недвижимите имоти и върху превозните средства. Те ще трябва да се внесат между 1 март и 30 април. Гражданите, предплатили за цялата година в този срок, ще ползват 5% отстъпка.

Този преходен период се налага с оглед промените в нормите за данъчна оценка на недвижимите имоти и в данъка върху превозните средства, които изискват технологично време за привеждане на програмния продукт в съответствие, изчисляване на задълженията за 2007 г., отпечатване и разпространяване на съобщенията за задълженията преди началния момент на плащане.

С промените в закона се предвижда повишаване на данъците върху превозните средства, което е свързано с хармонизиране на данъчното ни законодателство с правото на ЕС. Според европейските директиви в областта на транспорта, за превозните средства и товарните автомобили с допустима максимална маса над 12 тона са определени минимални нива на данъка, като България е поела ангажимент да достигне до минималните за ЕС размери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 11.09.22 г.
fallback