fallback

ЕБВР финансира проекти за над 400 млн. евро в недвижимия сектор в региона

Пример за активността на банката в регионалния пазар на недвижими имоти е съвместното й дружество с израелския предприемач “Би Ес Ар Юръп” (BSR Europe), което ще развива проекти в сферата на търговските и офис площи, както и индустриалните паркове

11:55 | 23.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) остава един от най-активните участници на пазара на имоти не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа. Само от началото на тази година бяха обявени проекти за над 400 милиона евро, в които банката ще участва с финансиране.

Над 150 милиона евро ще набере само през тази година амбициозният проект Е3, иницииран от инвеститора “Юрополис” (Europolis) – дъщерно подразделение на австрийската “Ерсте банк”, фокусирано върху инвестициите в недвижима собственост. Инвестиционният фонд ще набере общо 300 млн. евро за период от 2-3 години като сумите ще бъдат инвестирани в портфолио от 15-20 доходоносни (income producing) търговски имота. ЕБВР ще участва с финансиране в размер на 52,5 млн. евро в първата фаза на проекта, като по този начин ще си осигури до 35% дялово участие.

Друг пример за активността на банката в регионалния пазар на недвижими имоти е съвместното й дружество с израелския предприемач “Би Ес Ар Юръп” (BSR Europe), което ще развива проекти в сферата на търговските и офис площи, както и индустриалните паркове. Дружеството ще се фокусира върху проекти в девет страни, сред които България, Румъния, Молдова, Хърватска и Сърбия. “Би Ес Ар Юръп” ще участва във финансирането на дейността с 50 млн. евро, банката се включва с 35 милиона, а други партньори ще осигурят още 30 млн. евро, като по този начин общият потенциал за инвестиции ще достигне 115 млн. евро.

Българските предприемачи и инвеститори ще имат възможността да се запознаят по-детайлно с проектите на ЕБВР в региона по време на започващия на 1 ноември в хотел “Шератон” RINFOR (Строително-инвестиционен форум), който ще се проведе с медийното партньорство на Investor.bg. Специално за участие в събитието у нас ще пристигне Джанет Ву – старши банкер в направление “Недвижими имоти и туризъм” към Европейската банка. Тя отговаря за проектите на банката в България и региона, като е била пряко ангажирана в осигуряването на 30,5 млн. евро заемно и дялово финансиране за строителството на хотели, две офис сгради и жилища в България, проект с местен предприемач за изграждането на жилища (в който банката се включва с 35 млн. евро), както и редица други.

Сред задълженията на Джанет Ву са и създаването и поддържането на бизнес отношения и развитието на общи проекти с американски, канадски и израелски инвеститори и предприемачи в България и други страни.

Сред останалите по-големи местни и чужди предприемачи и инвеститори, които се включват в десетия RINFOR се отличават имената на австрийските “Ка Имо” (CA Immo) и “Спаркасен Имобилиен” (Sparkassen Immobilien), “Куйнлан Прайвит Голуб” (Quinlan Private Golub), “Блухаус Кепитъл” (Bluehouse Capital), “Тишман Интернешънъл” (Tishman International), “Бългериън Пропърти Девелопмънтс” (Bulgarian Property Developments), “Бай Сел” (BuySell), “Саламанка Кепитъл” (Salamanca Capital), “Глобал Файнанс Недвижими Имоти” (Global Finance Real Estate), “Феърплей Интернешънъл” и много други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 11.09.22 г.
fallback