fallback

Ограниченото предлагане вдигна цените на промишлените обекти в София

Районите с най-силно предлагане са Военна рампа, гара Искър, Захарна фабрика и Орландовци

12:16 | 08.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Ограниченото предлагане води до повишение в цените на промишлените помещения в столицата. В по-големите градове на страната поскъпването на този вид имот е минимално. Там интензивността на търсене е близка до тази в София, но се предлагат стари имоти, които често не отговарят на изискванията на клиентите.
 
Към момента в столицата се предлагат над 150 промишлени помещения. Средната офертна цена на квадратен метър е 515 евро, показва проучване, изготвено по поръчка на Investor.bg. В началото на годината тя беше 455 евро/кв.м. Както във всеки друг сегмент от пазара на недвижими имоти, инвеститорите се насочват първо към столицата и след това към другите градове на страната и това е причината именно тук да се отчита поскъпване, коментират специалисти.
 
Районите с най-силно предлагане са Военна рампа, гара Искър, Захарна фабрика, Орландовци. Средната цена на квадратен метър, на която може да се купи промишлено помещение в района на Военна рампа, е 300 евро/кв.м. 700 000 евро е цената на двуетажно промишлено помещение от 2150 кв.м. Сградата е тухлена и с локално отопление. Значително по-високи са цените в Орландовци – 530 евро/кв.м. Там могат да се намерят както малки помещение от по 400 кв.м, така и по-големи имоти с площ от 1200 кв.м.
След София най-много са поскъпнали помещенията в Пловдив. Към момента там се оферират едва 60 обекта при средна цена на квадратен метър от 276 евро. Инвеститори, които имат бизнес отношения с Турция и Гърция, са основните клиенти, които проявяват интерес към покупката на промишлени помещения.
Русе се нарежда на трето място по интензивност на поскъпване на промишлени помещения. От началото на годината средната цена на квадратен метър се е повишила едва с 3% и към момента се оферират имоти, със средна цена на квадратен метър от 280 евро.
 
Във Варна и Бургас почти няма промяна в ценовите равнища. Причината е свитият пазар. Предлагат се едва по около десетина обекта. Търсенето е голямо и в доста от случаите дори не се стига до обявяването на помещението за продажба, коментират запознати.
 
Средни цени на промишлени помещения в някои от по-големите градове на страната в евро/кв.м:
  януари 2006 октомври 2006
Бургас 404 391
Варна 393 410
Пловдив 246 276
Русе 270 280
София 455 515
Източник: Imot.bg    
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 13.09.22 г.
fallback