fallback

Земята в големите градове в Япония поскъпна за първи път от 1990

През последната една година до 1 юли цените на жилищните площи в Токио, Осака и Нагоя и техните околности са се увеличили средно с 0,4%

10:51 | 19.09.06 г.

Цените на земята в трите най-големи града в Япония отбелязаха промяна в посока нагоре за пръв път от 1990 година, откогато страната е в дефлация, съобщи електронното издание MarketWatch.

През последната една година до 1 юли цените на жилищните площи в трите града Токио, Осака и Нагоя и техните околности са се увеличили средно с 0,4%, докато индустриалните и търговските площи са отбелязали ръст от 3,6 на сто.

Поскъпването се дължи на силното търсене на офиси и помещения за търговия на дребно по момент, когато икономиката  на страната се възстановява и  заетостта и заплатите растат.

Като друг фактор се посочва популярността на местните фондове за инвестиции в земя, чиито нетни активи са се утроили през последната една година до 31 август до 1,66 трл. йени (14 млрд. долара).

За разлика от големите градове обаче цените на земята в малките продължават да спадат, като тези на жилищните площи през последната година са намалели с 2,3%, а тези на индустриалните площи – с 2,1 на сто.

След спукването на балона на недвижимите имоти в Япония през 1991 година цените на жилищните площи се сринаха с 35 на сто в цялата страна, а тези на индустриалните отбелязаха спад от 60 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
fallback