fallback

Най-големият и най-скъп търговски център в София ще е готов през 2010 г.

Инвестицията в комплекса ще е 335 млн. евро, като около 70 на сто от сумата ще е осигурена от банкови кредити

17:31 | 15.09.06 г.
Автор - снимка
Създател

Комплексът ще е със застроена площ от 210 хил. кв. м. Илюстрация: Riofisa

Испанската строителна група Riofisa планира да отвори търговско-развлекателен комплекс от типа „мол“ в резултат на една от най-големите инвестиции досега у нас в сектора на имотите на стойност 334,962 млн. евро, съобщава компанията.

Комплексът ще бъде изграден в района около централните ж.п. и автогара в столицата и е планирано да бъде готов през 2010 г.

Около 70 на сто от финансирането ще бъде осигурено от банкови кредити, а останалата част ще бъдат собствени средства на компанията.

Комплексът ще е със застроена площ от 210 хил. кв. м и основна част от него ще бъде модерен търговски център с брутна площ за отдаване под наем от 84 хил. кв. м, който испанските медии определят като „най-значимия търговски център по отношение площ и инвестиция досега“ у нас.

Той ще включва хипермаркети, магазини, ресторанти, модерен кинокомплекс и боулинг зали. Много от неговите наематели ще са компании, които ще навлязат за първи път у нас.

Комплексът ще включва също и 90-метрова кула с офиси и хотел, както и 4 хил. паркоместа.

Търговският център, който ще създаде 2 500 работни места, цели да обслужва потенциални клиенти, представляващи над половин милион от населението на столицата.

Според съобщение на компанията от миналия месец теренът е бил закупен за сумата от 23,8 млн. евро, а площта на офис комплекса ще бъде 100 хил. кв. м. Компанията е платила 10 на сто от цената за земята, а останалите ще бъдат платени до края на годината.

България е една от двете първи международни дестинации за проекти на компанията, която досега развива дейност само на територията на Испания. Групата смята да реализира проекта у нас без чуждо участие чрез своето дъщерно дружество Riofisa Internacional.

За разлика от него, проектите й в Румъния са планирани заедно с румънския бизнесмен Йон Тириак, с който през юли 2005 г. тя сключи споразумение за съвместни проекти в сектора на недвижимите имоти в Румъния. Тя смята да инвестира 52 млн. евро в изграждането на търговско-развлекателен център в румънския град Тимишоара. Според разчетите на компанията цялата инвестиция е на стойност 105 млн. евро, от които Riofisa ще осигури половината. По информация на испанските медии обаче инвестицията в Румъния ще бъде в размер на 150 млн. евро. Представители на компанията не бяха намерени за коментар.

Центърът в Тимишоара ще има площ от 60 хил. кв. м. Той ще включва хипермаркет, разположен на 10 хил. кв м., както и над 100 магазина за модни стоки, спортни аксесоари, техника и стоки за бита и с паркинг с 1 800 места. Теренът е бил придобит за 20,8 млн. евро.

Компанията планира и изграждането на друг търговски център в румънския град Брашов с обща площ за отдаване под наем от 33 хил. кв. м.

Riofisa е създадена от испанския бизнесмен Марио Лосантос и започва дейността си през 1992 г. В момента тя е 68% собственост на Riofisa Holding, като банката Caixa Catalunya държи дял от 32%.

Riofisa е стартирала или планира реализацията на над десет проекта за строежа на търговски центрове в Мадрид, Валенсия и други части на Испания. Наред с това тя изгражда и жилищни сгради, логистични и бизнес паркове и офиси центрове. Riofisa обмисля и различни проекти в Хърватска, Полша и Чехия.

Компанията регистрира нетна печалба от 43,5 млн. евро за първите шест месеца от годината, което представлява увеличение от 451% в сравнение със същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 11.09.22 г.
fallback