fallback

Южна Корея ще строи града на XXI век

Страната обяви мащабен конкурс с награда от 450 хил. долара за свръхмодерен град, символизиращ възможностите на Корея в новото хилядолетие

13:41 | 04.09.06 г.
Автор - снимка
Създател

Южнокорейската компания Korea Land Corporation (KLC) и властите в страната обявиха мащабен архитектурен конкурс за изграждането на „града на XXI век“, съобщиха международните информационни агенции.

Рамките на проекта предвиждат новият свръхмодерен град да е с обща площ 2,7 млн. кв.м, като творението ще символизира възможностите на Корея в новото хилядолетие.

Идеята за града е част от цялостния процес на градско планиране, започнат от властите с цел за развитие на туризма и икономиката на страната като цяло.

В западната част на Южна Корея се предвижда изграждането на общо шест града до 2030 г., като обект на обявения конкурс е първият от тях. Според условията на архитектурната надпревара в конкурса могат да участват архитекти от целия свят.

В „града на XXI век“ ще бъдат построени нови сгради на държавната администрация, международен бизнес център, огромен обществен парк и други обекти според проекта на спечелилия кандидат. От него се изисква да предлага иновативни решения и практична подредба на градската среда.

Очакваното население на бъдещия град е 200 хил. души.

Желаещите да участват в конкурса трябва да се запишат на адрес www.mppat.or.kr до 21 септември 2006 г., като таксата за участие е 105 долара. Журито ще разгледа кандидатурите в периода между 15 и 19 януари 2007 г., а победителят ще получи 450 хил. долара, както и правото да проектира изцяло една от сградите на държавната администрация с площ от 33 хил. кв.м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 05.09.22 г.
fallback