fallback

Близо осем пъти са се увеличили нарушенията на трудовото законодателство

Наложени са глоби за 2,2 млн. лв.; намаляват случаите на работа без договор, в строителството масово се повтарят едни и същи нарушения

13:12 | 07.08.06 г.

Констатираните нарушения на трудовото законодателство през първите шест месеца на годната възлизат на 119 049 при 15 559 за същия период на миналата година, стана ясно на днешната пресконференция, организирана от Главна инспекция по труда (ГИТ).

През периода инспекторите по труда са извършили общо 19 582 проверки или с 25% повече от планираните. Проверените предприятия са общо 17 087 с персонал от 856 428 души, като 28% от предприятията се проверяват за първи път.

На всяка една проверка са откривани приблизително по 7 нарушения на нормативните актове. За отстраняването на нарушенията са приложени 118 хиляди принудителни административни мерки, от които близо 115 хиляди задължителни за изпълнение предписания. Спрени са 2 246 машини и работни места при 670 за същия период на 2005 г. От работа са отстранени 151 неправоспособни лица.

През полугодието са съставени 7 295 акта за търсене на административно-наказателна отговорност, което е с 2 260 акта повече от първото полугодие на 2005 година. На нарушителите на трудовото законодателство са наложени глоби в размер на 2,232 млн. лв.

Резултатите от инспекционната дейност сочат, че в над 70% от предприятията вече са спазени основните изисквания на Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗЗБУТ).

ГИТ представи и резултатите от националната кампания за спазване на трудовото законодателство в отрасъл строителство. Извършени са 2 452 проверки на 2 035 строителни обекта, изпълнявани от 2 233 строителни предприятия. Констатирани са 16 280 нарушения, а съставените актове за нарушаване на трудовото законодателство са 1 462, спрени са общо 476 машини, съоръжения и обекти.

По отношение спазването на европейските изисквания за осигуряване на здраве и безопасност при извършване на строително-монтажни дейности, въведени в българското трудово законодателство, инспекторите по труда са констатирали, че координатор по безопасност и здраве е определен за 83% от проверените фирми, план за безопасност и здраве е разработен за 90% от обектите. В 61% от инспектираните в кампанията предприятия е извършена оценка на риска.

През периода са станали 17 смъртни злополуки в отрасъл „строителство“, но само 9 са признати от Националния статистически институт (НОИ) като трудови злополуки, тъй като е установено, че те са резултат от употреба на алкохол, инфаркт или инсулт на работното място. Изпълнителният директор на ГИТ Тотю Младенов заяви, че се все още се наблюдава употребата на алкохол на работното място в обедните почивки в летните горещини.

При проверките в сектор „строителство“ е установено, че масово се повтарят нарушения, които са констатирани и при предишни проверки и за които многократно са давани предписания. Най-често срещаните нарушения по безопасността са такива свързани с опасността „падане“ - липса на предпазни козирки, отвори на асансьорни шахти, липса на ограждане и сигнализиране на опасни зони и др.

От ГИТ заключиха, че в сравнение с други национални кампании, значително са намалели нарушенията, свързани с работа без трудови договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 08.09.22 г.
fallback