fallback

Цените на имотите в лондонския Нотинг Хил стигнаха рекордни нива

Петролните печалби и банкерските бонуси стоят в основата на повишението

15:27 | 04.08.06 г.

Къщите и апартаментите в луксозния лондонски квартал Нотинг Хил поскъпнаха до рекордни нива, съобщава агенция Блумбърг.

Анализатори и брокери на недвижими имоти посочват като причина за поскъпването на имотите високите цени на петрола. На пръв поглед това звучи доста нелогично, но според анализатори и брокери на недвижими имоти натиск върху търсенето на апартаменти в скъпи квартали като Нотинг Хил оказват купувачи от Близкия Изток, чиито състояния нараснаха значително в последните месеци с поскъпването на черното злато.

Цените на частните имоти в Лондон само през юли са нараснали с 2,5 на сто, което е шесто поред увеличение от над 2%. В квартала, който Джулия Робъртс и Хю Грант направиха известен с едноименния филм, цените на апартаментите са се повишили с 3,7 на сто за предния месец.

Поскъпването на имотите през юли е еквивалентно на дневно увеличение от 4 873 долара, или почти 10 пъти над среднодневното увеличение от 500 долара през последните 30 години.

През последната година най-скъпите имоти в Лондон скочиха с 21% - най-голямото увеличение от шест години насам. Като фактор за това поскъпване от международната консултантска фирма Knight Frank LLC посочват платените рекордни бонуси на банкери, трейдъри и фондови мениджъри.

Европейците и азиатците представляват 42 на сто от всички купувачи на частни имоти в Англия и повече от 50 на сто от купувачите на домове, които струват повече от 2 милиона паунда. Инвеститори от Близкия Изток представляват 4,5 на сто от всички купувачи на имоти, но същевременно заемат второ място по пазарен дял от гледна точка на стойността на купените от тях имоти.

Според изследване на консултантската фирма инвеститор, купил имот за 100 хил. паунда през 1976 година, сега може да го продаде за 3,29 млн. паунда или близо 33 пъти повече. За сравнение, индексът FTSE за същия период е нараснал 18 пъти.

Според най-големия английски ипотечен кредитор HBOS Plc, Великобритания разполага с 66 600 къщи и апартаменти, струващи над 1 млн. паунда. Една трета от тях са концентрирани в две лондонски общини - Кенсингтън&Челси и Уестминстър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 04.09.22 г.
fallback