fallback

Започва строителството на мащабен ски център край Благоевград

Инвестицията е за около 15 млн. евро, с които ще бъдат изградени ски писти, лифтове и хотели

10:10 | 25.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

От 11 часа днес в местността “Бодрост” в Рила планина, съвсем близо до природния резерват “Парангалица”, ще бъде направена първа копка на ски център „Картала“, съобщи за Investor.bg инж. Георги Милев, заместник-кмет по строителството на Благоевград.

Вилното селище „Бодрост“ се намира на 27 км от областния град, като целта на общината е то да се превърне в още по-привлекателно място за отдих, ски-спорт и туризъм.

„Проектът, чиято обща стойност ще достигне 10-15 млн. евро, включва оформянето на трасета на ски писти с обща дължина 45 км, 15 км лифтове и влекове, хотелски комплекс със заведения и различни съоръжения“, обясни инж. Милев.

Пистите ще започват непосредствено от паркинга, на “долна” станция - на кота 1 440 м, а “горната” им станция ще бъде на 2 200 м. Общият капацитет на хотелите се предвижда да е от 1500 легла.

Според естествените природни дадености на планината и намесата на специалистите ще се оформят няколко писти за начинаещи, за по-бързо каране и за скиори професионалисти. По цялата верига от ски писти транспортни въжени линии ще обслужват скиорите и туристите в дву-, три- и шестседалкови открити и закрити кабини. Пропускателната възможност на лифтовете е 1 400 човека на час. Строителството на обекта ще се извършва със собствени средства на фирма “Прима Инвест БГ” ООД и заем от Българо-американската кредитна банка. Повечето от необходимите материали и съоръжения – производство на италианската фирма “Лайнер Пома”, вече са доставени в Благоевград и ще се монтират от специалисти в този вид строителство. Веднага след завършване на първия етап от изграждането на ски центъра ще се открият възможности за организиране и на големи състезания по ски-алпийски дисциплини на европейско равнище, уточняват от общината.

„Прима Инвест БГ“, смесено дружество между бизнесмена Илия Ризов и общината, изтегли през февруари 5 млн. евро от Българо-американската кредитна банка за осъществяване на инвестиционния проект. В първата част на проекта, която започва днес и по думите на зам.-кмета се очаква да приключи до края на годината, ще бъдат вложени около 3 млн. евро. Предвижданията са новото съоръжение да посрещне първите си туристи още през следващия туристически сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 23.08.22 г.
fallback