fallback

МЗГ вече разполага със снимки на 86% от територията на страната

Заедно със заснемането, дешифрирането и изготвянето на ортофотокартата, в някои области е започнала и предварителната регистрационна процедура за блоковете на земеделските стопани

12:08 | 12.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Вече са направени снимки на 86% от територията на страната, което е 95 300 кв. км. От тях 32 000 кв. км са архивни сателитни изображения, а 63 300 кв. км са заснета територия (ортофото снимки), съобщиха от Министерство на земеделието и горите. Заснемането се прави в рамките на втория етап от изграждането на Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП) у нас.
До края на месец юли ортофотозаснемането на цялата територия на страната ще приключи и този ангажимент в областта на земеделието ще бъде изпълнен, заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил на среща със зам.-генералния директор на Главна Дирекция “Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК Проспър де Вин.
Заедно със заснемането, дешифрирането и изготвянето на ортофотокартата, в някои области е започнала и предварителната регистрационна процедура за блоковете на земеделските стопани, каза още министър Кабил.
„Сега е решаващ момент за България да изпълни критичните бележки, маркирани в доклада от май и да продължи напредъкът по изпълнение на ангажиментите. Страната бележи напредък по отношение на правната рамка на Разплащателната агенция, обучението на експертите на агенцията и създаването на регионалните й звена“, смята Проспър де Вин, зам.-генерален директор на Главна Дирекция “Земеделие и развитие на селските райони” на Европейската комисия.
Той е у нас на двудневно посещение заедно с експерти от ЕК. Целта на посещението е да се запознаят с изграждането на Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП) и Разплащателната агенция.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 20.08.22 г.
fallback