fallback

Пловдивският панаир с нестандартни решения заради недостиг на площи

Бизнесменът Георги Гергов оповести намерението си да наддава за пакет от дружеството

12:07 | 11.07.06 г.

Администрацията на Международен панаир Пловдив ЕАД е принудена да наеме 2 000 квадратни метра климатизирани шатри. Причината е, че заявките за участие в есенното изложение са с около 3 900 квадратни метра в повече от капацитета на панаирното градче, съобщиха от дружеството.

Общо застроените и откритите изложбени площи заедно с алеите между палатите е около 100 000 квадратни метра. По време на миналото издание на международния есенен технически панаир те бяха заети до краен предел. Списъкът с чакащите изложители към момента наброява близо 200 фирми.

Едно от нетрадиционните решения на проблема, неприлагано досега по време на международните изложения, е свързано с езерото във вътрешността на градчето. Върху него ще бъде изграден подиум с площ от 1 500 квадратни метра, за да може да се използва за щандове. Клоните на дърветата в краищата на парковете са подрязани, за да освободят пространство. Махат се стълбовете за осветление на откритите площи, осветителните тела се монтират по външните стени на изложбените павилиони.

Част от обособения паркинг пред 10-та палата също ще се използва от участници в панаира. Бунгала и щандове ще има до административната сграда, пред пресцентъра, Конгресния център, върху част от платната за движение, дори и под прозорците на кабинета на изпълнителния директор на панаира Йордан Радев. Проблемът с търсенето на площи е толкова голям, че към момента още няма решение за мястото, където ще стане официалното откриване на международното изложение.

Страна партньор на есенния технически панаир тази година ще бъде Турция. Южната ни съседка е ангажирала изцяло за свои представители на бизнеса две палати – 7-ма и 14-та. През миналата година, когато бе регистриран рекорд на 15-илетието по броя на участниците, в панаира са се включили 3 170 фирми от 47 държави. В рамките на едноседмичното есенно техническо изложение, което започва от 26 септември, ще бъдат обособени 10 специализирани изложби. Сред тях е и автомобилният салон, който по традиция събира многохилядна публика.

Междувременно в края на миналата седмица стана известно, че пловдивският бизнесмен Георги Гергов, се стяга да наддава за пакет от акции на Международния панаир. Стратегията за развитие на Международния панаир вече е одобрена от Министерството на икономиката и енергетиката. В нея се предвижда държавата да запази мажоритарен дял в дружеството, не по-малък от 51 на сто от капитала му. Едва след одобрение на стратегията от парламента ще се определят начините, по които частният капитал ще се включи в дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
fallback