fallback

Ще разширяват залата под стъклената пирамида на Лувъра

Според управата на музея входната зала, разположена под пирамидата, добила още по-голяма популярност около книгата и филма „Шифърът на Леонардо“, трябва да се разшири

10:10 | 03.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Седемнайсет години след тържественото откриване на стъклената пирамида на Лувъра управата на световноизвестния музей покани в Париж нейния архитект Лео Минг Пеи за консултация относно планираните мерки за справяне с непрекъснато нарастващия брой на посетителите.

По данни на музея, цитирани от френските медии, в началото на 90-те години на миналия век посетителите са били около 5 млн. души на година. Техният брой през 2005 г. нараства до 7,5 млн., а за 2010 предвижданията са за над 9 млн.

Според управата на музея входната зала, разположена под пирамидата, добила още по-голяма популярности около книгата и филма „Шифърът на Леонардо“, трябва да се разшири. Ето защо бе потърсена помощта на американския архитект от китайски произход, който посети френската столица, за да прецени как може да се справи с проблема.

Музеят има строга архитектура, която трудно би позволила намеса за разширяване или друга промяна, обяснява Лео Минг Пеи. Трябва едновременно да се разрешат проблемите с функционалността, както и да се запази качественото разпределение на пространството, добавя той.

89-годишният архитект уточнява, че няма да се заеме лично с работата, тъй като вече не разполага с нужната енергия за започването на нов и толкова мащабен проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 12.09.22 г.
fallback