fallback

Мащабни инфраструктурни проекти започват край Асеновград

Над 16 млн. лв. ще бъдат изразходвани първоначално за пътища и мостове; предстои изграждането на нови квартали и индустриална зона

10:32 | 29.06.06 г.

Община Асеновград е одобрила изразходването на 200 000 лв. за изработване на общ устройствен план на града. За периода 2007-2009 г. се предвижда цялостно изграждане на канализационна мрежа в близките села Долни и Горни Воден, Леново, Мулдава, Тополо, Червен, Коньово. Проектите са изготвени още през миналата година, а за реализирането им са предвидени 8 млн. лв.

Общо 16,6 млн. лв. са определени за големите инфраструктурни проекти в Асеновград. И най-вече за обновяване и укрепване на трите моста над река Чая, които са строени още през 1942 г. За основен ремонт на улиците и училищата са предвидени 2 млн. лв., 400 000 лв. – за инфраструктура по селата. За корекция на коритото на реката ще бъдат вложени 200 000 лв. През миналата година подпорната й стена се срути и уби човек. По-малки суми са заделени за ремонт на пътищата между село Орешец и хижа Марциганица, както и между хижите Руен, Копривките и Здравец. Тази година започва ремонт на пътя Орешец – село Мостово- Кръстова гора. След приключването му шосето ще бъде с много по-малко завои и това ще улесни достъпа на многобройните поклонници, които посещават това място.

Предвижда се и изграждането на два нови квартала – Баделема и Свети Трифон – в много красива местност с лозови масиви. Предстои реконструкция на пътищата до тях и прокарване на водопроводи. За това са предвидени 2 млн. лв.

Дългосрочната програма предвижда още изграждане на подлез при завод Калцит, обходен път Пловдив -Кърджали за 12 млн. лв., 60 млн. лв. за ремонт на главния път Пловдив-Смолян, както и на път до резервата Белинташ – също много посещавано място. За проектиране на нова индустриална зона са предвидени 20 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 05.09.22 г.
fallback