fallback

Около 60% от сделките с недвижими имоти се осъществяват с кредит

Средната продължителност на отпусканите кредити е 20 години

15:31 | 28.06.06 г.

Около 60% от сделките на пазара на недвижими имоти се осъществяват с кредит, съобщи Катя Ценова, изпълнителен директор на Адрес Недвижими Имоти АД. Конкретно при Адрес този дял е между 60 и 80 на сто, уточни тя на пресконференция по повод обявяването на официалния старт на компанията за кредитни консултации „Кредит център“, част от Адрес Груп.

Относно вида на валутата, в която се взима кредит обичайно, то обикновено разпределението е по равно - 50 на 50 в лева и в евро. „Прави впечатление обаче, че по-големите кредити са в евро и са за около 30 хил. евро, докато обемите за лева са около 40 хил.", заяви Тихомир Тошев, управляващ директор на “Кредит център”.

„Средната продължителност на отпусканите кредити е 20 години, като според нас оптималният срок е между 15 и 20 години“, коментира още Тошев.

В около 70-80% от случаите се кредитира старо строителство, уточни Ценова, заявявайки, че кредитите на зелено тепърва ще се доразвиват от банките.

Консултациите с кредитен консултант в новосформираното дружество са безплатни, а средната продължителност за отпускане на кредит е 1 месец. Самият консултант изготвя минимум две и максимум 3 кредитни оферти за всеки клиент, като за момента дружеството работи с 12 банки и една небанкова институция.

Дружеството отпуска ипотечни кредити за до 80% от стойността на имота, като има единични случай за 100% кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 01.09.22 г.
fallback