fallback

София се представи в Лондон като дестинация за инвестиции в имоти

Столичният кмет е представил доклад на тема "София е столицата на България и център на българския политически, икономически и културен живот" на Европейския икономически форум за недвижимо имущество

18:12 | 27.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Кметът на София Бойко Борисов откри днес в Лондон първата част от конференцията на Европейския икономически форум за недвижимо имущество, съобщи пресцентърът на Столичната община. Кметът е на тридневно официално посещение в британската столица.

Пред представителите на 16-те държави от Централна и Източна Европа, участващи във форума, столичният кмет е представил доклад на тема "София е столицата на България и център на българския политически, икономически и културен живот".

В доклада са отбелязани десет причини да се инвестира в София, както и стратегическите цели за развитието на столицата до 2015 година. Сред посочените от Борисов причини за инвестиции са стратегическото местоположение, политическата стабилност, динамичното икономическо развитие, висоокобразованите човешки ресурси, установилите се вече в града международни компании, както и активният пазар на недвижими имоти.

София е разположена в географския център на Югоизточна Европа и е естествен вход към Близкия Изток. Градът е уникално кръстовище на три паневропейски транспортни коридора, се посочва в доклада.

София е административен и политически център на страната, като градът предлага оптимални условия за развитие на бизнес и за намаляване на оперативните разходи, поради близостта на министерства, чужди посолства и международни организации.

Брутният вътрешен продукт, произведен в София, е 29 на сто от общия за страната. В столицата са съсредоточени половината от всички чуждестранни инвестиции и се осигурява една трета от общите данъчни постъпления в държавния бюджет.

Около 27 на сто от населението на София е с висше и с колежанско образование, като в града живеят над 70 на сто от хората с висше образование в страната, се посочва в доклада на кмета. Столицата създава и развива 80 на сто от интелектуалния ресурс на България, защото тук се намират 19 висши училища, се допълва в документа.

Столичната община е добър и ефективен партньор, който може да предложи на потенциалните инвеститори перспективни терени, както за създаване на нови производствени мощности, така и за бизнес сгради. Пазарът на наеми на офиси продължава да поддържа най-ниските цени сред всички страни от Централна Източна Европа, се отбелязва в доклада на кмета на София.

Освен че е перспективен икономически център, София предлага и добри възможности за развлечение и туризъм.

Главната цел на регионалното развитие на София в периода до 2015 година е създаването на условия за превръщането на област София в устойчиво развиващ се град-регион, който да бъде привлекателен икономически, политически, културен и научен център със стратегическо значение в Югоизточна Европа.

По време на посещението си в Лондон кметът на София Бойко Борисов ще се срещне с граф Готфрид фон Бисмарк - роднина на прочутия германски канцлер, и с изпълнителния директор на "Манхатън Лофт Корпорейшън" Хари Ханделсман. С тях Борисов ще обсъди опита на Лондон в разрешаването на проблемите със задръстванията и с битовите отпадъци, както и проект за изграждане и обновяване на спортни съоръжения и плувни басейни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
fallback