fallback

Предлагат мораториум върху строителството по българското Черноморие

Проекторешението е за спиране на всякакъв вид строителство, одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строежи по действащите подробни устройствени планове и промени в статута на земеделските земи и гори по територията на българското

12:52 | 23.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Проекторешение за мораториум върху строителството по българското черноморско крайбрежие внесоха днес в деловодството на парламента депутатите Тодор Батилов от ПГ на "Атака", и Яне Янев и Любен Дилов от ПГ на ОДС, съобщи Dnes.bg.

Проекторешението е за спиране на всякакъв вид строителство, одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строежи по действащите подробни устройствени планове и промени в статута на земеделските земи и гори по територията на българското Черноморие до 5 километра от бреговата линия.

Депутатите искат мораториумът да действа от обнародването му до влизане в сила на Закона за устройството на българското черноморско крайбрежие.

Проектът предвижда изпълнението на решението да се възложи на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на земеделието и горите.

„Ако изчакаме да се задейства законът за черноморското крайбрежие и ресорните министри да предприемат действия, строителството ще продължи - особено в защитените територии“, каза Любен Дилов. Според него Народното събрание трябва да наложи мораториума възможно най-скоро.

„В момента за България няма нищо по-важно от спасяването на българското черноморско крайбрежие“, заяви Тодор Батилов. По думите му "то колабира, бетоновите гилотини денонощно го унищожават и е беззащитно юридически, защото го защитава неуспешно само наредбата за устройството на българското Черноморие от 1993 година."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
fallback