fallback

Вдигат небостъргач за 50 млн. евро в Морската градина в Бургас

Общо четири идейни проекта са одобрени в конкурс за дизайн и функционалност на сградата; засега не е ясно дали някой от тях ще бъде избран

18:38 | 22.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Така би изглеждал небостъргачът според проекта на проф. Татарини. Илюстрация: LagOS и Архитектура +

Бизнесменът и концесионер на бургаския плаж Ваклин Стойневски ще вложи около 50 млн. евро в изграждането на небостъргача в Бургас, за който преди време бе обявен конкурс за идеен проект. Това съобщи за Investor.bg Виктория Енчева от обслужващата PR агенция на създадената специално за проекта компания Трейшън Хайрайз Естейтс.

Енчева обясни, че конкурсът за визуален дизайн и функционалност на небостъргача вече е приключил, като с равен брой гласове фаворити на журито са арх. Ат. Панов (АБ “LP Consult Group”), проф. Г. Стоилов (Международна академия за архитектура) и проф. М. Татарини (“LagOS”, съвместно с „Архитектура +”). Признанието на публиката е получил проектът на “Архитектоника студио” с гл. арх. Димитър Паскалев и консултант арх. Калин Диков (“Елит студио”).

В периода 15-21 юни в Бургаския свободен университет гражданите на Бургас и региона имаха възможност да разгледат разработените архитектурни проекти и чрез анкетни карти да гласуват за най-подходящата според тях творба. Проектите ще бъдат изложени в сградата на университета до края на месеца.

Засега не е ясно дали някой от избраните от журито проекти ще послужи за изпълнението на сградата, като на по-късен етап е възможно инвеститорът да се спре на един от тях и да закупи правата за ползването му от съответната архитектурна фирма.

Така или иначе небостъргачът ще бъде изграден, като ще се намира в Морската градина на Бургас, обясни Виктория Енчева. По думите й Стойневски вече е получил всички необходими документи и разрешения за строежа, който ще се извърши върху терен, собственост на компанията, но все още не е уточнена дата за началото на строителните работи. Енчева добави, че тепърва предстои избор на компания изпълнител на проекта.

Част от небостъргача, в който съинвеститор е Българо-американската кредитна банка, ще бъде заета от офис площи. Според плановете на Стойневски сградата ще бъде използвана за провеждане на срещи за развитие на конгресен туризъм. В нея ще се помещава и новосъздаден Музей на морето, като ще се провеждат и различни инициативи с културна насоченост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:20 | 11.09.22 г.
fallback